Localitatea Ieud

localitate localitati localitati turistice obiective turistice judetul maramures

 

Localitatea Ieud

Localitatea Ieud reprezinta un tinut istoric si legendar al Maramuresului si este pastratoare a unor valori traditionale, etnografice si folclorice, aceasta localitate fiind un adevarat muzeu in aer liber asezat pe Valea Izei, la nord de Muntii Tibles, intre Sighetu Marmatiei, Viseu si Borsa, pe DJ 18, la aproximativ 100 km de Municipiul Baia Mare.

Album foto Localitatea Ieud


Harta zonala Localitatea Ieud

Descriere Localitatea Ieud

Localitatea Ieud a fost atestata documentar in anul 1365, fiind fost domeniu al voievodului Balc, nepotul lui Dragos Voda.

Suprafata localitatii este de 11000 ha impartita in intravilan 550 ha si extravilan 10500 ha, iar reteaua hidrografica este formata din raul Ieudisor, acesta fiind afluent al raului Iza.

Solul este sarac pentru agricultura, platformele si terasele sunt asezate pe roci de solidificare alterate si anume gresii, marne, straturi de lut argilos, acumulare de material provenit din explozii vulcanice, iar regiunea inalta este dominata de pajisti si paduri.

Clima localitatii este temperata, fiind influentata de situarea nordica si climatul specific depresiunii Maramuresului. Temperatura medie anuala este de aproximativ 8°C, verile fiind racoroase si iernile aspre. Precipitatiile sunt repartizate neregulat si cantitatea lor variaza intre 600 si 800 mm.

Localitatea Ieud are multe lacasuri de cult, printre care se afla si cele doua biserici de lemn.

Biserica de lemn din Ieud Deal a fost construita de familia nobila locala Balea in anul 1364, aceasta fiind cu un secol mai veche decat biserica de lemn din ses, cea de-a doua biserica de lemn din sat si una dintre cele mai vechi pastrate in Maramures.

Intreaga suprafata interioara a bisericii de lemn din deal este acoperita cu picturi murale realizate in jurul anului 1782 de catre mesterul zugrav Alexandru Ponehalschi din BerbestiMaramures, direct pe lemn si in podul acesteia s-a gasit in anul 1921 codicele de la Ieud sau Sbornicul de la Ieud, o foarte veche scriere in limba romana din anul 1391. Biserica face parte din patrimoniul mondial UNESCO din anul 1999.

Biserica de lemn din Ieud Ses este greco-catolica, a fost construita in anul 1718, dupa ultima invazie tatara si restaurata in anul 1962 si reprezinta una dintre cele mai mari constructii din lemn, denumita si Catedrala din lemn a Maramuresului. Interiorul lacasului a fost decorat in stil bizantin, de catre pictorul Alexandru Ponehalschi din Berbesti, judetul Maramures, in anul 1765. Pictura interioara din anul 1841 este in intregime stearsa, insa se pastreaza o frumoasa si valoroasa colectie de icoane pe sticla din Nicula si alte centre din Transilvania. Aceasta figureaza pe lista monumentelor istorice si este una dintre cele mai importante obiective turistice din judetul Maramures.

In localitatea Ieud gasim si Muzeul etnografic al familiei Ples, care a fost amenajat intr-o fosta gospodarie taraneasca ce cuprinde doua case de lemn vechi de peste 200 ani. Aici sunt prezentate articole de port popular, diverse ustensile specifice zonei etnografice precum si obiecte folosite in casele maramuresene.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>