Localitatea Jurilovca – Delta Dunarii

delta dunarii jurilovca localitati localitati turistice obiective turistice judetul tulcea

 

Jurilovca

Localitatea Jurilovca este amplasata in partea estica a podisului Babadag, in Depresiunea Jurilovca, depresiune care este parte componenta a campiei litorale a Razimului in judetul Tulcea, pe malul Lacului Razim. Satele componente ale comunei sunt: Jurilovca, Salcioara si Visina. Din punct de vedere istoric, se poate mentiona si aici faptul ca prima atestare documentara a satului provine din Harta Rusa (1828 – 1829).

Album foto Localitatea Jurilovca

Harta zonala Localitatea Jurilovca – Delta Dunarii

Descriere Localitatea Jurilovca

Localitatea Jurilovca este situata in partea central-sudica a judetului Tulcea si se invecineaza cu urmatoarele zone administrative: la nord Comuna Sarichioi, la sud judetul Constanta, la est Lacul Razim, la vest Comuna Ceamurlia de Jos. Amprenta  tipica prezenta aici este cea de „tip lipovenesc” unde intalnim, casele rusilor-lipoveni cu anumite particularitati specifice, culorile fatadei fiind in general alb si albastru, iar acoperisul este facut din stuf. Jurilovca a fost intemeiata de lipoveni in pragul veacului XIX, prima atestare documentara dateaza din 1826. De la momentul genezei sale aceasta a fost identificata ca fiind de formatiunea unui mic catun, ulterior cunoscand o dezvoltare semnificativa din punct de vedere administrativ, devenind la sfarsitul secolului XIX un centru important al pescuitului in zona Deltei, in prezent fiind cea mai mare comunitate de pescari din Delta Dunarii, centru de colectare si prelucrare a pestelui, precum si un punct de atractie turistica. Baia lipoveneasca este o instalatie traditionala – o constructie separata de locuinta propriu-zisa; baia traditionala sau inaintea marilor sarbatori a fost aproape un ritual. Accesul in localitate se poate realiza pe drumul judetean DJ222. Puncte de interes turistic: la 6 km de satul Jurilovca, pe malul inalt si abrupt al lacului, se afla ruinele partial dezvelite si restaurate ale Fortaretei greco-romane Argamum; de la Jurilovca se poate ajunge cu vaporasul la Plaja Gura Portitei, situata pe fasia ingusta de pamant dintre Lacul Golovita si Marea Neagra.

De asemenea, turistii ajunsi aici pot face numeroase drumetii pentru a admira maretia si pitorescul locurilor, asezonte cu partide numeroase de pescuit pentru doritori. Mentionam faptul ca, anual la data de 14 octombrie se celebreaza Ziua Localitatii, ocazie cu care, se organizeza si un targ specific, acesta din urma realizandu-se si ulterior in fiecare duminica.

Pentru turisti mentionam cele mai importante obiective turistice din zona: Plaja Gura Portitei, Cetatea Argamum, Complexul turistic Lunca, Capul Dolosman, Capul Iancima, Colonia Greco-Romana Argamum.

Pentru turisti exista in zona numeroase oferte de cazare in functie de gradul de confort dorit.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>