Localitatea Moldovita

localitati localitati turistice moldovita obiective turistice judetul suceava

 

Moldovita

Localitatea Moldovita este asezata pe suprafata judetului Suceava, in inima colinelor semete ale Obcinilor Feredeu si Mare, la o altitudine de aproximativ 650 metri. Localitatea este cunoscuta in primul rand datorita Manastirii Moldovita, un superb lacas de cult al zonei, iar accesul catre aceaste meleaguri de poveste ale Bucovinei se realizeaza foarte usor, Moldovita fiind localizata la o distanta de aproximativ 40 km de Orasul Campulung Moldovenesc si in jur de 70 km de Orasul Suceava.

Album foto Localitatea Moldovita

Harta zonala Localitatea Moldovita

Descriere Localitatea Moldovita

De-a lungul intregii asezari desfasurate pe cursul superior al Raului Moldovita agroturismul este in floare, potentialul turistic al zonei fiind foarte bine pus in valoare. Satenii din Tara Hutulilor, cum mai este numita aceasta localitate, sunt oameni simpli si primitori, in fiecare sat component al Comunei Moldovita (Argel, Demacusa, Rasca, Putna, Secries sau Runc) fiind imposibil sa nu gasesti un batran care sa iti destainuie cu mult drag istorisiri despre locuri si vremuri demult apuse.

In ceea ce priveste istoria acestei asezari, se pare ca prima atestare intr-un document oficial a Moldovitei dateaza din anul 1443, de pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun zona incepand sa fie mai populata incepand cu a doua jumatate de a secolului al XVI-lea, atat de Hutuli, cat si de alte popoare germanice. Fiind majoritara in intreaga regiune, civilizatia hutulilor, urmasi ai dacilor liberi si ai pastorilor valahi, a raspandit o cultura originala proprie, traditiile si obiceiurile strabune ale acestora fiind transmise din generatie in generatie, pana in zilele noastre.

Pe langa frumusetea peisajelor naturale de un farmec aparte, un alt aspect ce a contribuit la dezvoltarea turistica a Localitatii Moldovita este reprezentat fara dar si poate de Manastirea Moldovita, un cunoscut lacas de cult ce dainuie pe aceste meleaguri de secole intregi. Aceasta asezare monahala ce duce in spate o bogata istorie, ingrijita de-a lungul timpului de toti voievozii Moldovei, reprezinta principalul obiectiv turistic din Moldovita. De asemenea, o alta atractie turistica reprezentativa a Moldovitei este Muzeul Satului, unde cei fermecati de civilizatia hutula si de traditiile locului pot afla lucruri interesante despre existenta acestor oameni dedicati intru totul culturii stramosesti. Un adevarat motiv de mandrie, atat pentru locuitorii Moldovitei, cat si pentru intreaga tara, il reprezinta si Muzeul Oualor Incondeiate Lucia Condrea, intrucat valoarea artistica pe care o adaposteste acest muzeu este inestimabila. Considerat un loc unic in lume, muzeul a luat fiinta in anul 1993 si poarta numele artistei care a fructificat una dintre cele mai semnificative traditii ale locului: arta incondeierii oualor. Sa nu uitam nici de Mocanita Hutulca, ce reprezinta astazi o atractie turistica incantatoare a intregii regiuni, bucurandu-i atat pe cei pasionati de locomotivele cu abur, cat si pe cei ce vor sa se destinda admirand frumusetea peisajelor de poveste ale Bucovinei, dominate de coline domoale, capite de fan adunate de pe campurile intinse si asezari vechi, construite dupa modelul arhitectural autohton.

Cei ajunsi pe aceste pitoresti meleaguri pot porni de asemenea intr-un tur al faimoaselor biserici pictate din aceasta zona a Moldovei, apreciate ca o importanta parte a patrimoniului cultural mondial: Manastirea Humor, Manastirea Voronet, Manastirea Probota, Manastirea Sucevita, Manastirea Arbore sau Biserica Patrauti.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>