Localitatea Murighiol – Delta Dunarii

delta dunarii localitati localitati turistice obiective turistice judetul tulcea

 

Murighiol

Localitatea Murighiol este amplasata in N.E. localitatii Dunarea si in S.E. fata de orasul Tulcea la aproximativ 3 km de Uzlina si 36 km de Tulcea, in judetul Tulcea, intre tarmul de Est al Lacului Razim si malul drept al Bratului Sfantu Gheorghe.

Album foto Localitatea Murighiol

Harta zonala Localitatea Murighiol – Delta Dunarii

Descriere Localitatea Murighiol

Satele componente ale comunei sunt: Murighiol, Colina, Dunavatu de Jos, Dunavatu de Sus, Plopul, Sarinasuf si Uzlina. Din punct de vedere istoric, se poate mentiona si aici faptul ca prima atestare documentara a satului provine din registrele turcesti din 1543, documentele de la aceea vreme mentionand numele asezarii sub forma Mori-gol.

Denumirea localitatii provine din limba turca (mourighiol insemnand in limba turca lac violet) datorita reflexelor liliachi ale apei din ghiolul din apropiere. Localitatea a fost mentionata in unele documente ale vremii ca o localitate a provinciei Scythia, sub denumirea de Salmorus.

Activitatea economica de baza a comunei este agricultura, de tip individual a localnicilor in cadrul gospodariilor. Piscicultura, comertul, turismul si prestarile de servicii sunt alte domenii in care isi desfasoara activitatea o buna parte din locuitorii comunei.

Accesul in localitate se face la aproximativ 37 km de Tulcea pe drumul judetean DJ222C si pe cale maritima, la aproximativ 38 km de Tulcea.

Puncte de interes turistic: Complexul lagunar Razim-Sinoe, Lacul Murighiol, ruinele oraselului antic roman Halmyris (secolele I-VI d.C.), fost port la Bratul Sfantu Gheorghe al Deltei Dunarii (zid de aparare masiv, cu turnuri si porti, bai romane etc.), ruinele unei basilici paleocrestine cu cripta pentru moaste de martiri, Manastirea Halmyris, lacurile declarate rezervatii naturale. Lacurile Saratura I, II, III, adapostesc namoluri negre sapropelice cu calitati terapeutice. Apa Lacului Saratura I este de asemenea terapeutica datorita mineralizarii cu o medie de aproximativ 5,5g/l. Lacul Saratura III, cunoscut si sub numele Lacul Sarat a fost declarat rezervatie naturala in interes biologic.

De asemenea, turistii ajunsi aici pot face numeroase drumetii pentru a admira maretia si pitorescul locurilor, asezonte cu partide numeroase de pescuit pentru doritori. Mentionam faptul ca, anual la data de 7 iulie se celebreaza Sfintii Epictet si Astion.

Pentru turisti exista in zona numeroase oferte de cazare in functie de gradul de confort dorit.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>