Localitatea Poiana Marului – Brasov

brasov localitati localitati turistice obiective turistice judetul brasov poiana marului

 

Poiana Marului

Localitatea Poiana Marului se gaseste in sud-vestul judetului Brasov, pe drumul national 73 A, in apropierea Muntilor Piatra Craiului, fiind alcatuita din gospodarii risipite de-a lungul intregului bazin al izvoarelor paraului Sinca.

Album foto Localitatea Poiana Marului

Harta zonala Localitatea Poiana Marului – Brasov

Descriere Localitatea Poiana Marului

Localitatea a functionat mult timp ca o comuna cu un singur sat cu numele de Poiana Marului pana in anul 1968, cand s-a realizat o reorganizare si i-au fost alipite satele Sinca Noua si Paltin, devenind pe atunci una dintre cele mai intinse comune din tara, ce avea o suprafata de 144 km patrati. In anul 2002, dupa ce s-a reinfiintat comuna Sinca Noua, localitatea Poaiana Marului a ramas din nou cu un singur sat, asa functionand si in zilele noastre.

Suprafata totala a localitatii este de aproximativ 9460 hectare, terenurile extravilane ocupand cea mai mare parte. Pe toata intinderea localitatii se gasesc atat terenuri agricole, cat si pasuni, fanete si paduri, Poiana Marului oferind posibilitatea practicarii agroturismului. Intelegand acest lucru, localnicii au exploatat potentialul turistic al zonei de aici si au ridicat mai multe pensiuni pentru cei dornici de a vizita aceste meleaguri si de petrece clipe de neuitat in mijlocul naturii. In prezent, localitatea dispune de o oferta diversificata de cazare, cu numeroase pensiuni ce respecta normele europene de functionare, beneficiind atat de turisti din tara, cat si din strainatate.

Localnicii din Poiana Marului sunt oameni simpli, croiti sa-si traiasca viata in tihna si sa se bucure de toate lucrurile minunate pe care natura le ofera aici. Foarte primitori din fire, acestia pot fermeca orice turist nu numai prin ospitalitatea de care dau dovada, ci si prin traditiile specifice locului. In trecut, cel mai faimos loc din Poiana Marului, cautat de toti trecatorii era Crasma lui Guiman, unde se zice ca puteai degusta cel mai bun vin din zona.

Poiana Marului este unul dintre putinele locuri unde se mai pastreaza traditia colindatului pe dealuri de catre doua cete de feciori, conduse fiecare de cate un vataf. Aceasta este cunoscuta drept o manifestare social-culturala numita “ceata vatafilor”. Acestia se reunesc in seara de Craciun si pornesc la colindat prin sat, pe la casele fetelor de maritat. O alta traditie intalnita aici este reprezentata de colindele de sarbatori, cantate in a doua zi de Craciun, dupa terminarea liturghiei. Un colind specific in aceasta perioada este “Colo sus mai sus”, cantat in biserica de ceata vatafilor. Acestia au apoi datoria de a scoate la joc pe ulitele satului fetele pe care si le alesesera cu o seara inainte, imbracati toti in costume traditionale specifice. Dupa aceea, la Caminul Cultural al localitatii se organizeaza in fiecare an un Bal de Craciun, pus la cale de cei doi vatafi, toate aceste obiceiuri prezentate continuand pana la Sfantul Ion. O alta traditie intalnita in Poina Marului ar fi Concursul crescatorilor de animale, in cadrul caruia localnicii se straduiesc fiecare in parte sa iasa castigatori.

Pe langa traditiile specifice care impresioneaza foarte multi turisti facandu-i sa revina in aceste locuri, in localitatea Poiana Marului poate fi de asemenea vizitata si biserica din localitate, care este recunoscuta drept un monument istoric brancovenesc.

Poiana Marului reprezinta o destinatie ideala atat in sezonul cald, cand turistii se pot bucura de peisajele minunate ale padurilor care inconjoara localitatea, cat si in perioada iernii, in special datorita traditiilor specifice.

De asemenea, zona beneficiaza de multe alte atractii turistice cum ar fi Rasnovul si imprejurimile sale, acesta oferindune o mare diversitate de obiective turistice: Biserica Evanghelica Fortificata, Biserica Ortodoxa Sfantul Nicolae, Cetatea Rasnov monument istoric ce dateaza din Evul Mediu, Cheile Rasnoavei, Pestera Rasnoavei si Pestera Valea Cetatii.

Prezentare video Poiana Marului – Brasov


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 6

 
 1. vasile
  2016-12-25
  18:16:57

  as dori sa aflu, cum se poate ajunge in Poiana Marului;;eventual,program autobuze ,orar;;
  Va multumesc

   
 2. Razvan
  2015-09-29
  08:44:41

  Poiana Marului, loc mirific de odihna ,si de reculegere unde poti venii oricand si este imposibil sa nu gasesti cazare. Va asteptam cu drag !

   
 3. nick
  2011-08-09
  10:06:28

  Buna.vreau sa vin la sfarsitul lunii august in Poiana Marului si ma intereseaza daca,raulu este ma mare(adica cu ceva apa in el) sau este un paraias(cu doua fire de apa),i-mi place sa stau in apa uni rau,(pentru mine este un jacuzzi natural)este foarte relaxant.
  Va multumesc.

   
 4. georgiana
  2011-07-27
  22:41:40

  da se poate ajungepana la zarnesti cu autobuzu vare este din ora in ora Brasov- Zarnesti.Iar cand aungi la zarnesti sunt iar autobuze spre poiana marului la oar 13, la 15, si la 17 si 19

   
 5. cineva
  2011-07-11
  16:31:08

  Cu ce mijloc de transport se poate ajunge din Brasov in Poiana Marului? Exista autobuze?

   
 6. cosmina
  2011-06-25
  07:48:35

  eu locuiesc in poiana marului si va pot spune ca eu nu voi putea parasi aceasta localitatea niciodata.Aici oamnenii sun foarte harnici si foarte primitori.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>