Localitatea Tebea

localitati localitati turistice obiective turistice judetul hunedoara

 

Localitatea Tebea

La sud de Muntii Apuseni, regiunea istorica Tara Zarandului adaposteste o frumoasa localitate din judetul Hunedoara si anume, satul Tebea. In prezent, Tebea apartine de comuna Baia de Cris, alaturi de alte 8 sate: Baldovin, Caraci, Carastrau, Lunca, Risca, Risculita si Valeni.

Album foto Localitatea Tebea

Harta zonala Localitatea Tebea

Descriere Localitatea Tebea

Conform datelor istorice, localitatea a fost intemeiata in secolul XIV, intr-un loc numit Panteonul Motilor. In aceasta regiune, intalnim Gorunul lui Horea, un stejar vechi de circa 400 de ani, cu semnificatie istorica. In anul 1784, Horea (Vasile Ursu Nicola), alaturi de Closca (Ion Oarga) si Crisan (Marcu Giurgiu), au provocat rascoala taraneasca din Transilvania. Se spune ca sub acest copac, Horea i-a indemnat pe moti la lupta, de aici pornind ceea ce mai tarziu s-a numit Rascoala lui Horea, Closca si Crisan.

In anul 1924, copacul a fost cimentat in interior si prins cu cercuri de otel pentru a fi protejat de putrefactie si uscare. Trunchiul gorunului (specie de stejar cu trunchiul drept si frunze ovale) a fost retezat la inaltimea de 9 metri, pentru a permite dezvoltarea coroanei. Ulterior, de aici s-a dezvoltat o creanga laterala, insa furtuna puternica din vara lunii iulie 2005, a doborat noua coroana, lasand trunchiul pustiu.

De-a lungul timpului, in semn de recunostinta pentru eroii motilor si ai neamului romanesc, diferiti conducatori ai natiunii au plantat goruni in Cimitirul Eroilor de la Tebea. Printre acestia amintim pe Regele Ferdinand I, Regina Maria si Nicolae Ceausescu. Cel din urma a dorit sa planteze un gorun la capataiul mormantului lui Avram Iancu, dar acesta nu a prins radacini. De doua ori la rand, lucratorii silvici au plantat in secret un alt puiet, avand aceeasi soarta. Abia al treilea s-a prins. Dar, in anul 1989, el a avut o soarta tragica, fiind taiat si ars de catre localnicii revoltati din Brad.

La nord de acest gorun, aflat in cimitirul satului, la circa 30 de metri se afla mormantul lui Avram Iancu, conducator al Tarii Motilor in anul 1849.

In satul Tebea se poate ajunge relativ usor, atat pe calea rutiera (soseaua DN7 in partea de vest a Romaniei si DN66, in partea de sud a tarii), cat si pe calea ferata (magistrala CFR 200, cu traseul Brasov Sibiu Simeria Deva Arad Curtici si magistrala CFR 202, cu traseul SimeriaPetrosaniFiliasi). Pentru cazare, turistii au la dispozitie numeroase pensiuni si hoteluri in zona, dar si cateva restaurante cu specific romanesc.

In apropiere mai puteti vizita:
Pestera Ursilor, care adaposteste o variata gama de formatiuni de stalacmite si stalactite. Numele provine de la numeroasele fosile ale ursilor descoperite in ea.
Excursionistii pot alege Cheile pitoresti de langa Tebea, pentru o plimbare de cateva zile. Aici intalnim Platoul Padis, unde se pot vizita Cetatile Ponorului, Valea Galbenei, Cetatea Radesei, Lumea pierduta.
Daca va aflati prin apropiere, in jurul datei de 20 iulie, nu ratati Targul de Fete de pe Muntele Gaina, o manifestare folclorica specifica zonei, iar in septembrie, aveti ocazia sa luati parte la Serbarea Populara de la Tebea, serbare inchinata memoriei eroului national Avram Iancu.
Castelul Corvinestilor (unul din cele mai importante monumente de Romania) din Hunedoara si Cetatea Devei.
Nu in ultimul rand, cea mai veche exploatare aurifera din Europa, dar si cel mai controversat proiect minier, Rosia Montana.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>