Localitatea Valea Doftanei

localitati localitati turistice obiective turistice judetul prahova valea doftanei

 

Localitatea Valea Doftanei

Localitatea Valea Doftanei, cunoscuta in trecut sub numele de Tesila este situata din punct de vedere geografic in judetul Prahova, avand in componenta satele Tesila si Traisteni, cu o suprafata totala de peste 28.500 metri.

Album foto Localitatea Valea Doftanei

Harta zonala Localitatea Valea Doftanei

Descriere Localitatea Valea Doftanei

Valea Doftanei este traversata de la nord la sud pe o distanta de 30 km de Raul Doftana, care isi are izvorul in Muntii Garbovei si isi croieste un traseu plin de peisaje incantatoare prin Muntii Baiului si Muntii Grohotis. Desi este o localitate cu o suprafata foarte mare, populatia este intinsa aici doar in partea sudica si centrala, ca urmare a dispunerii reliefului in trepte ascendente de la sud la nord.

Desi existenta umana in acest spatiu dateaza de multe secole, prima atestare documentara a Vaii Doftanei se regaseste in secolul al XVI-lea, in timpul domniei lui Radu Paise. Localitatea purta in perioada interbelica numele de Tesila, fiind formata din patru sate: Tesila, Prislop, Negras si Traisteni. In urma unei reorganizari teritoriale din anul 1968, localitatea a trecut sub numele de Valea Doftanei, fiind formata din satele Tesila, resedinta de comuna si Traisteni, formula dupa care functioneaza si in prezent.

Accesul in aceasta regiune se poate realiza foarte usor pe DN1, din Bucuresti spre Campina, apoi virand pe DJ102i. Localitatea Valea Doftanei este de asemenea si o importanta zona turistica, fiind cautata de foarte multi dintre vizitatori pentru atmosfera linistita si aerul proaspat si curat de munte.

Ca si obiective turistice, merita mentionate aici Lacul Paltinul, Cheile Doftanei, rezervatia de brad natural Glodeasa, Muzeul de Etnografie si Folclor Traisteni, Muzeul de Arte Plastice din Tesila, Biserica Veche din Traisteni sau Biserica Adormirea Maicii Domnului din Tesila.

Un alt aspect ce face recunoscuta chiar pe plan international localitatea Valea Doftanei ar fi faptul ca aici se organizeaza in fiecare an Tabara Internationala de Creatie Plastica Valea Neagra, conferind un prestigiu aparte acestor meleaguri romanesti.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>