Localitatea Viscri – Brasov

brasov localitati localitati turistice obiective turistice judetul brasov viscri

 

Viscri

Localitatea Viscri, cunoscuta in trecut sub numele de Giscriu, este localizata pe teritoriul judetului Brasov, fiind o asezare saseasca reprezentativa pentru intreaga zona a Transilvaniei. Aceasta localitate si-a dobandit in timp un renume deosebit pentru spectaculoasele biserici fortificate sasesti, incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO, dar si datorita faptului ca in Viscri, Printul Charles conduce o fundatie, Mihai Eminescu Trust, care se ocupa de restaurarea vechilor monumente si case sasesti din partea sud estica a Transilvaniei, redandu-le o parte din stralucirea initiala.

Album foto Viscri

Harta zonala Viscri – Brasov

Descriere Viscri

Cei care doresc sa viziteze aceasta minunata regiune a Transilvaniei pot urma din Sighisoara traseul drumului european E60 care face legatura cu orasul Brasov, pana in localitatea Bunesti, unde se va vira dreapta pe drumul judetean DJ104 L, urmand acest traseu pana la destinatie.

Pentru prima data in istorie, localitatea a fost mentionata abia in jurul anului 1400, sub numele de Alba Ecclesia, insa in realitate, colonistii germani au fondat aceasta asezare in secolul al XII-lea, pe locul unde existase deja in trecut o asezare secuiasca infiintata in secolele X – XI. Localitatea este asezata intr-o regiune retrasa, fapt care poate explica si aparitia mai tarzie in documentele oficiale a asezarii. Sasii stabiliti aici dupa secolul al XIII-lea au contribuit intr-o masura foarte mare la aspectul pe care il are astazi localitatea si la ridicarea constructiilor care reprezinta in prezent obiective turistice foarte importante ale zonei. Se gaseste in localitate una dintre cele mai bine pastrate cetati taranesti construite de sasi: Cetatea Viscri, un tezaur arhitectural al Transilvaniei, care adaposteste intre zidurile sale una dintre cele mai vechi biserici fortificate din regiune, Biserica Evanghelica Viscri. Ansamblul arhitectural a fost restaurat intre anii 1970 – 1974, iar mai apoi in anii 1990. Acesta si-a castigat in timp o importanta aparte, data de aspectul sau impresionant.

Vizitand biserica fortificata din interiorul cetatii, nu trebuie ratata cristelnita, care reprezinta principala atractie. Aceasta a fost realizata din piatra unui vechi capiteliu romanic din secolul al XIII-lea si este asezata pe o coloana monumentala, ambele provenind din prima biserica ridicata in acest loc, capela Ala Ecclesia. Se mai gaseste in incinta cetatii si un muzeu unde cei sositi aici pot admira piese de mobilier vechi, diverse obiecte si unelte sau piese vestimentare traditionale reprezentative pentru comunitatile sasesti. Ca si curiozitate turistica, interiorul cetatii mai adaposteste si o incapere numita Camera Slaninei, folosita de locuitorii asezarii pana in anul 1990, unde datorita temperaturilor scazute si constante, acestia puteau pastra foarte bine slanina. Ajunsi la cetate, turistii nu trebuie sa rateze turnul, care ofera o priveliste minunata asupra intregului sat, dar si asupra padurilor si pajistilor intinse din imprejurimi.

La sfarsitul anilor 1990, ca urmare a absentei altor preocupari in afara de agricultura, locuitorii din zona satului Viscri au inceput sa dezvolte o pasiune pentru crosetat. Doi nemti stabiliti aici au avut initiativa de a dezvolta un proiect cunoscut sub numele: “Sosete din lana naturala din Viscri”, care s-a bucurat de un mare succes. Initial, sosetele crosetate de catre femeile din sat erau oferite in schimbul diverselor alimente, insa in timp, s-a dezvoltat un adevarat proiect la care au inceput sa participe majoritatea femeilor din localitate. Acestea tricoteaza si in prezent mii de perechi de sosete, manusi, pulovere sau caciuli, care sunt transportate catre un depozit din Germania, de unde se vand apoi in toata tara.

Peisajele care inconjoara tinutul Localitatii Viscri sunt caracterizate prin varietate, iar locuintele vechi si strazile linistite de aici se incadreaza perfect in atmosfera arhaica de acum cateva secole, atragand turisti din toate colturile tarii si din strainatate. Cei sositi aici nu trebuie insa sa se opreasca doar la aceasta localitate, la aproximativ 20 de km distanta gasindu-se un alt obiectiv turistic impresionant: Cetatea Rupea. De aici, turistii isi pot continua drumul spre Baile Homorod, o alta locatie deosebit de cautata, sau, de ce nu, spre Odorheiu Secuiesc, foarte bogat in obiective turistice de tot felul.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. butaru vica
    2012-11-27
    21:40:39

    o zona f frumoasa ,linisita relaxanta dar....cam departe de noi...pacat

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>