Malanca din Bucovina

malanca obiceiuri populare traditii din bucovina

 

Malanca

Malanca reprezinta o traditie ce se pastreaza din trecutul indepartat cu multa sfintenie de catre locuitorii regiunii Bucovina. Acest obicei repezinta un adevarat prilej de sarbatoare, cand perechi de tineri se deghizeaza in ceate de uratori in seara Anului Nou. Acest obicei dainuie de sute  de ani si are o istorie impresionanta in urma sa.

Malanca poate diferi de la un loc la altul, in functie de fiecare zona a Bucovinei. Aceasta poate fi un joc cu masti sau teatru popular, nelipsite din peisaj fiind alaiul caprei,  al ursului, sau  colindele specifice. Aceste colinde sunt dedicate fetelor mari si sunt cantate fie cu ajutorul unui nai, fluier sau a oricarui alt instrument muzical. Pe langa toate acestea, Malanca mai poate include alaiul de uratori care imbraca un flacau in haine femeiesti, pornind impreuna cu acesta pe la casele gospodarilor.

Malanca

Malanca se desfasoara din seara Anului Nou, pana in seara zilei de Sfantul Vasile, fiind animata de prezenta fetelor, feciorilor  si a copiilor din sat. Toti locuitotii satelor se aduna cu mic, cu mare si se bucura de frumusetea acestor vechi obiceiuri strabune, ce inca sunt pastrate vii, in ciuda trecerii timpului.

Malanca

Obiceiul Malancii se desfasoara diferit, in functie de varsta pe care o au cei care participa la punerea sa in scena. Malanca  cea mare, o fac baietii mai in varsta, “mai copti la minte”, dupa cum se spune in aceasta zona, apoi mai sunt malancile mai mici si malanca copiilor. Feciorii incep sa isi refaca costumele si tot ce au mai pastrat de la sarbatorile anterioare. Mandria fiecarui satean din Bucovina este ca in casa lui sa primeasca Malanca, insa cele care sunt mai dornice sunt fetele de maritat, care doresc sa isi gaseasca predestinatul. Dupa cum spune traditia, fetele trebuie sa coase un prosop, sa faca un colac si sa pregateasca vin si tuica pentru feciori, in scopul de a le demonstra ca “sunt bune de maritat”. Malanca copiilor, numita si malancuta, este formata de copii mai mici. Insotiti de muzica si mascati, ei merg pe la casele gospodarilor, alaturi de celelalte malanci.

Malanca

Splendoarea obiceiului consta in faptul ca toate fetele de maritat stau imbracate frumos, din ziua Anului Nou, pana in seara zilei de Sfantul Vasile, intampinand  Malanca. Cum o aud la poarta, ele se grabesc sa pregateasca bautura si celelalte preparate de sarbatoare. Acest obicei, vechi de sute de ani este unul foarte cunoscut si apreciat in randul bucovinenilor si ar trebui tinut in buna stare vesnic.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>