Manastirea Alexandru Vlahuta

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice judetul vaslui

 

Manastirea Alexandru Vlahuta

Manastirea Alexandru Vlahuta este una dintre cele mai mari manastiri cu viata spirituala monahala din cuprinsul Episcopiei Husilor si loc de pelerinaj pentru sute de credinciosi care participa in fiecare an la sarbatoarea hramului lacasului de cult si este situata in localitatea Alexandru Vlahuta, in partea de sud-vest a judetului Vaslui, Moldova, la aproximativ 20 km de municipiul Barlad. Principala cale de acces spre manastire se face de pe DN24/E581 BarladVaslui, pe soseaua DJ245, iar dupa 20 km stanga spre localitatea Alexandru Vlahuta.

Album foto Manastirea Alexandru Vlahuta 

Harta zonala Manastirea Alexandru Vlahuta 

Descriere Manastirea Alexandru Vlahuta 

Manastirea Alexandru Vlahuta a fost construita in anul 2002 cu binecuvântarea P.S. Ioachim, episcopul Husilor si cu aprobarea Sinodului Mitropolitan al Moldovei, pe un deal care vegheaza localitatea, fiind mai aproape de cer. Locul pe care se afla complexul monahal astazi a fost al Doamnei Rodica Colomei, care a donat terenul pentru infiintarea sfintei manastiri.

Prima constructie a fost un corp cu 12 chilii, care cuprinde bucataria, trapeza si un paraclis inchinat Sfantului Nicolae, popular in randul credinciosilor din zona Moldovei. Au urmat construirea anexelor, intre anii 2004 si 200, precum o pescarie, un grajd pentru animale, o branzarie si un beci pentru alimente si abea la inceputul anului 2006 au inceput lucrarile pentru ridicarea bisericii principale cu hramul Nasterea Maicii Domnului si Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Lacasul de cult a fost ridicat din caramida, cu acoperis din tabla neagra, picatata in fresca la exterior, in stilul ctitoriilor voievodale din nordul Moldovei. Interiorul este pictat dupa traditia bizantina cu specific sarbesc si contine icoane in foita de aur. In prezent sunt in curs de finalizare atelierul, clopotnita si un nou corp de chilii.

Paraclisul cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae este folosit doar pe timpul iernii pentru oficializarea slujbelor specifice manastirii.

Manastirea Alexandru Vlahuta pastreaza imaginea vechilor ctitorii moldovenesti din vremea lui Stefan cel Mare si reprezinta o oaza de liniste si relaxare.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Catedrala Episcopala din Husi, Muzeul Viticol din Husi, Muzeul Eparhial din Husi, Manastirea Dimitrie Cantemir din Grumezoaia, Casa de Cultura Alexandru Giugaru, Grupul Statuar Slava Eroilor Romani, Muzeul Municipal si Parcul Cuza Voda din Husi, Muzeul Vasile Parvan, Casa Sturdza, Casa Silvian, Palatul de Justitie, Biblioteca Municipala, Biserica Sfantul Dumitru, Cetatea de Pamant din 1476 si Biserica Sfantul Ilie.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>