Manastirea Arbore

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul suceava

 

Manastirea Arbore

Manastirea Arbore, cunoscuta si sub numele de Biserica Taierea Capului Sfantului Ion Botezatorul, denumire ce provine de la ziua in care credinciosii sarbatoresc hramul manastirii, se numara printre faimoasele lacasuri de cult din regiunea Bucovinei, fiind localizata pe teritoriul judetului Suceava, in Localitatea Arbore.

Album foto Manastirea Arbore

Harta zonala Manastirea Arbore

Descriere Manastirea Arbore

Ridicata in anul 1502, manastirea poarta numele celui care a ctitorit-o, Luca Arbore, un mare boier din vremea lui Stefan cel Mare, mormantul sau gasindu-se in prezent in pronaosul lacasului. Dupa ce ansamblul a fost ridicat, pictura interioara si exerioara a fost realizata din initiativa surorii lui Luca, Ana, in jurul anului 1541. Aspectul inedit prin care se remarca acest lacas este reprezentat tocmai de pictura sa exterioara, realizata de Dragos Coman, un pictor foarte talentat, provenit din mediul laic. Pictura exterioara ii confera originalitate manastirii si de asemenea, meritul de a fi inclusa pe lista monumentelor istorice din judetul Suceava. Mai mult, din anul 1993, Manastirea Arbore a fost inclusa, impreuna cu alte sase lacasuri pictate din nordul Moldovei: Manastirea Gura Humorului, Manastirea Moldovita, Biserica Patrauti, Manastirea Probota, Manastirea Suceava si Manastirea Voronet, pe lista patrimoniului cultural mondial, de catre UNESCO. Facandu-se remarcata prin pictura sa exterioara de o calitate foarte buna, ce impresioneaza prin culori puternice, ce emana caldura, eleganta si luminozitate, Manastirea Arbore este o adevarata marturie a simtului artistic al locuitorilor acestui tinut de vis al Bucovinei. Pe langa biserica propriu zisa a manastirii, se gaseste la Arbore si un turn clopotnita, ridicat aici in anul 1867. Trecerea timpului si diversele evenimente petrecute in aceasta regiune de-a lungul anilor si-au lasat amprenta asupra lacasului, intre secolele XVII si XVIII, lacasul ramanand fara acoperis, in aceasta perioada fiind deteriorate si o parte din picturile interioare.

Intrarea in interiorul lacasului se realizeaza printr-un mic portal in forma de bolta, realizat in stil gotic, iar intreaga incapere este luminata de cinci ferestre. Planul arhitectural respecta cele trei incaperi caracteristice bisericilor ortodoxe, cu naos, pronaos si altar.

Ca si obiecte de cult, Manastirea Arbore detine diverse carti religioase si o icoana pictata pe lemn, care ilustreaza Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, donata manastirii de catre ctitorul lacasului.

Prezentare video Manastirea Arbore