Manastirea Barsana – Maramures

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul maramures

 

Manastirea Barsana

Manastirea Barsana, sau Manastirea Soborul Sfintilor 12 Apostoli, cum mai este cunoscuta, este una dintre cele mai impresionante lacasuri sfinte maramuresene, fiind situata in comuna Barsana, pe plaiurile pitoresti de pe Valea Izei, la o distanta de aproximativ 22 de km in directia sud est fata de Sighetul Marmatiei.

Album foto Manastirea Barsana

Harta zonala Manastirea Barsana – Maramures

Descriere Manastirea Barsana

Intrarea catre manastire se face trecand pe sub o poarta mare specifica zonei Maramuresului, dupa care urmeaza un frumos turn – clopotnita, dincolo de acesta ridicandu-se falnica una dintre cele mai inalte biserici de lemn din lume. De aici se desprinde o alee pavata si marginita de flori, ce duce spre o constructie supraetajata care adaposteste Staretia, spre chilii si celelalte anexe construite aici. Tot in curtea manastirii se afla si un Altar de vara, un Aghiasmatar, Casa Voievodala, un asezamant fermecator ce ilustreaza perfect stilul arhitectural maramuresean dupa care sunt ridicate majoritatea bisericilor de lemn din aceasta regiune si Casa Artistului, o alta incantatoare constructie. Chiar dupa ce se trece de turnul clopotnita se poate zari imediat si Muzeul Gavril de Barsana, ce adaposteste o impresionanta colectie de icoane si carti vechi. Ceea ce impresioneaza la acest intreg complex manastiresc este armonia arhitecturala, sculptura ornamentala, iconografia si nu in ultimul rand cadrul natural incantator.

Primele atestari documentare referitoare la Manastirea Barsana isi au originea in anul 1390, cand in diverse documente si acte oficiale manastirea si spatiul in care se desfasoara in prezent localitatea Barsana au fost mentionate ca proprietati ale voievodului maramuresean Dragos si familiei sale. Prima biserica din lemn a fost ridicata in jurul secolului al XIV-lea, rezistand in forma initiala pana in anul 1717, cand in urma unei invazii tatare, localitatea a fost pradata, iar manastirea a fost incendiata. Dupa ce fusese in sfarsit pusa pe picioare din nou, aceasta a fost desfiinta in anul 1971, cand calugarii au fost izgoniti si intregul complex monahal a fost devastat. Pentru a evita alte evenimente neplacute asemanatoare, credinciosii din Barsana au reusit in anul 1806 sa mute lacasul mult mai aproape de sat, intr-un loc cunoscut sub numele de Podurile Jbarului, unde se gaseste si in prezent. Vechea manastire, cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, are un statut deosebit si face parte din fenomenul de stramutare, fiind singura biserica dintre cele opt aflate pe lista patrimoniul UNESCO care a fost mutata pe locul actual. Constructia este inedita prin planul dupa care este construita, pe langa naos, pronaos si altar avand si un pridvor supraetajat, iar peretii exteriori fiind sculptati in relief cu diverse modele. Ansamblul arhitectural a fost elaborat de catre arhitectul Dorel Cordos si se bucura de o larga apreciere din partea celor ce au trecut macar o data pe aici.

Manastirea Barsana, prin dimensiunile sale, peste 22 metri lungime, 12 metri latime si 57 metri inaltime, se claseaza printre cele mai inalte constructii de acest tip de pe intregul continent european, fiind structurata pe doua nivele: demisol si parter. La demisol este amenajata biserica primara, foarte bine iluminata, unde altarul este despartit de restul incaperii printr-o catapeteasma din lemn impresionanta, sculptata in detaliu, asa cum este specificul artei maramuresene. Biserica propriu zisa se gaseste la parter si prezinta toate spatiile ce sunt prezente la lacasurile sfinte ortodoxe: pridvor, pronaos, naos si altar. Pridvorul este situat chiar deasupra demisolului, iar accesul aici se face pe cele doua scari laterale. In varful bisericii se afla un turn ce are forma unui mic foisor, iar acoperisul este lucrat in stilul cunoscut sub numele de coada de randunica.

Accesul catre aceasta manastire se poate realiza foarte usor, vizitatorii avand mai multe alternative, in functie de directia dinspre care sosesc. Mergand pe drumul judetean 186, dinspre Sighetu Marmatiei, se urmeaza drumul spre Vadu Izei, Oncesti, dupa care urmeaza Barsana. Tot pe acelasi drum, din Sacel spre Bogdan Voda se trece prin localitatea Rozavlea, iar mai apoi se ajunge in Barsana. Se poate de asemenea ca dinspre Cavnic, pe drumul judetean 109F se urmeaza ruta BudestiCalinestiBarsana.

Aceasta manastire reprezinta cu siguranta un important punct de atractie cei interesati de obiectivele turistice culturale si religioase din Romania, meritand negresit sa fie vizitata.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 4

 
 1. Felderean Augustin
  2013-03-20
  20:55:11

  Vreau sa vizitez aceasta manastire inpreuna cu ungrup de 20de persoane ce fac parte din Asociatia Romanilor refugiati, expulzati, din Campia Turzii.Vas ruga sa ne recomandti una din zilele de 1 sau 8 aprilie,noapte in care am vrea sa si dormim. In acest sens va rgam daca este posibil sa ne comunicati la aceasta adresa, raspunsul dumneavoastra.

   
 2. Cristi
  2012-10-25
  13:39:32

  Un loc de-o frumusete rara, aproape ireala!

   
 3. Daniela
  2012-04-30
  15:55:08

  Anul trecut, am avut placerea sa merg la aceasta manastire si mi-a placut enorm de mult. Este atata liniste si atata frumusete cum rar mi-a fost dat sa vad! Parca eram intr-o poveste!

   
 4. eu
  2011-08-23
  09:23:11

  Am fost la aceasta manastire si vreau sa spun ca este mirific.Nici nu pot sa ma exprim in cuvinte!
  Extraordinar!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>