Manastirea Bezdin

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice judetul arad

 

Manastirea Bezdin

Manastirea Bezdin este una dintre putinele manastiri ortodoxe sarbe din Romania, existente in prezent si este situata in apropierea localitatii Munar din judetul Arad, aflata pe malul drept al raului Mures, la aproximativ 36 km de municipiul Arad. Accesul catre manastire se face de pe soseaua AradPeriam, pe un drum care duce la intrarea in localitatea Munar, apoi spre padurea de pe malul Muresului si la 5 km se afla Manastirea Bezdin.

Album foto Manastirea Bezdin

Harta zonala Manastirea Bezdin

Descriere Manastirea Bezdin

Manastirea Bezdin, cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost construita in anul 1539 de catre un barbat din localitatea Nadlac, Iovan Iaksici, care impreuna cu familia sa, au contribuit la ridicarea lacasului de cult. Numele manastirii vine de la paraul Bezdin ce formeaza o serie de mlastini, formand un peisaj pitoresc deosebit. Bezdinul a fost incendiat odata cu venirea otomanilor, dar calugarii nu au parasit manastirea si au construit o biserica de lemn, in care au slujit pana ce a fost ridicata biserica mare, in anul 1690, construita din caramida in stilul architectural bizantin. Lacasul s-a dezvoltat dupa anul 1740 cand egumenul Teodosie Veselinovici a adus o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de pe Muntele Athos. Iconostasul manastirii a fost pictat de catre aradeanul de origine sarba, Stefan Tenetchi in anul 1753.

Odata cu construirea bisericii, s-au construit cateva conace cu etaj, ce inconjoara biserica. In partea sudica sunt chiliile, pe partea estica se afla incaperile staretiei, iar pe partea nordica un sir de incaperi gospodaresti ce contin cuptoare cu paine, afumatorii pentru carne, grajduri, soproane si pe partea vestica o scurta prelungire a laturii sudice. Manastirea Bezdin se afla pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Arad.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Manastirea Hodos – Bodrog, Palatul Administrativ din Arad, Teatrul Clasic Ioan Slavici, Palatul Neuman, Palatul de Justitie, Palatul Cenad, Casa cu Lacat, Castelul Nopcea, Cazinoul Aradean, Casa cu Ghiulele, Statuia Sfantului Ioan de Nepomuk, Aleea Personalitatilor Aradene, Parcul Reconcilierii, Biserica Sarbeasca Sf. Petru si Pavel, Catedrala Ortodoxa Romana Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Arad, Sinagoga Neologa, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Memorial Vasile Goldis, Parcul Natural Lunca Muresului, Strandul Neptun si Biblioteca Judeteana A.D. Xenopol.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>