Manastirea Bisericani

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul neamt

 

Manastirea Bisericani

In Satul Bisericani de pe pitorestile plaiuri ale judetului Neamt, se gaseste un frumos lacas de cult ortodox cu obste de calugari: Manastirea Bisericani. Despre aceasta manastire se stie ca a fost o ctitorie a lui Stefanita Voda, nepot al domnitorului Stefan cel Mare, datand din perioada anilor 1517 – 1527 si purtand amprenta modificarilor realizate in timpul domniei lui Petru Rares, in anul 1535.

Album foto Manastirea Bisericani

Harta zonala Manastirea Bisericani – Neamt

Descriere Manastirea Bisericani

Manastirea Bisericani se gaseste la o distanta de numai 13 km de orasul de sub Muntele Pietricica, Piatra – Neamt, pe soseaua ce face legatura cu Bicazul. De asemenea, aceasta se afla in imediata apropiere a Lacului Pangarati si a Manastirii Pangarati.

Drumul pana la manastire se prezinta sub forma unei succesiuni de serpentine, care lasa in urma, pe partea dreapta, frumoasa Vale a Bistritei, cu peisajele ei de poveste. Manastirea este amplasata la poalele Muntelui Pietrosu, la o altitudine de aproximativ 650 metri, fiind inconjurata de lanturi muntoase acoperite de paduri seculare de stejar si de conifere.

Conform datelor istorice, se pare ca primul asezamant ridicat pe acest loc are o stransa legatura cu activitatea monahala a unui grup de calugari sihastri, retrasi in aceasta zona in perioada secolului al XV-lea tocmai de pe Valea Iordanului. In prezent, obstea manastirii este formata din 12 calugari, care se ocupa de asemenea si de indrumarea bolnavilor tratati la Spitalul de Fiziopneumologie Bisericani.

Lacasul este ridicat din piatra, pe un plan in forma de cruce, impartit in traditionalele incaperi: naos, pronaos si altar, carora li se adauga si pridvorul inchis. Peretii bisericii sunt pictati, aici fiind de asemenea gazduita o Sfanta Icoana a Maicii Domnului, despre care se spune ca este facatoare de minuni.

Peisajele din imprejurimi, aerul curat si proaspat de munte, dar si linistea profunda ce caracterizeaza aceasta zona reprezinta doar cateva motive pentru a vizita atat manastirea, cat si imprejurimile sale.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>