Manastirea Bistrita – Valcea

lacas de cult manastirea bistrita manastiri obiective turistice judetul valcea

 

Manastirea Bistrita

Manastirea Bistrita se afla in comuna Costesti, asezare multiseculara unde au fost gasite obiecte din prima perioada a epocii fierului, la circa 6 km distanta de drumul DN 67 Ramnicu Valcea – Targu Jiu, in satul Bistrita, judetul Valcea.

Album foto Manastirea Bistrita

Harta zonala Manastirea Bistrita – Valcea

Descriere Manastirea Bistrita

Manastirea a fost construita in anul 1492, iar in anul 1494 Vlad Calugarul intarea niste daniii facute manastirii mai inainte. Insa pe unul dintre clopote se afla gravata data de 1497.

Lacasul de cult a fost avariat, in anul 1508, de catre voievodul Mihnea cel Rau, deoarece boierii Craiovesti se ridicasera impotriva sa. In urma revenirii din pribegia lor in Transilvania, Craiovestii au refacut manastirea. In anul 1683 a fost din nou reparata, pentru ca intreaga constructie sa fie complet reconstruita in 1856, dandu-i-se forma de azi.

Ctitoria Craiovestilor este o constructie masiva, cu puternice fortificatii, din care nu s-a pastrat decat biserica bolnitei din afara incintei, construita de banul Barbu Craiovescu, prin anii 1520 – 1521. In timpul lui Constantin Brancoveanu a fost restaurata si s-a efectuat o pictura noua, adaugandu-se pridvorul dinspre apus.

Din anul 1999, staretia manastirii a luat sub conducerea ei si Manastirea Arnota, prin transformarea acesteia din manastire de calugari in manastire de maici.

In apropierea manastirii se afla si o grota, care adaposteste doua capele, unde in timpul razboaielor cu turcii, intr-una dintre ele au fost ascunse moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, fiind considerate cele mai de pret comori ale lacasului. Pentru turistii interesati o maicuta ii pot conduce spre grota, de-a lungul potecii abrupte taiata in stanca.

Turistul este atras in aceasta zona pitoreasca de valoroasele monumete de arhitectura medievala.

Prezentare video Manastirea Bistrita


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Chelea Grigore
  2015-10-02
  11:51:34

  Daca ma puteti informa:Mai exista orfelinat pe langa manastire?
  Multumesc!

   
 2. marius/georgi
  2012-09-30
  18:01:00

  Am fost intr-un pelerinaj de noua zile si am vizitat 44 de Manastiri printre care si M.rea Bistrita.Este una dintre Manastirile mele preferate alaturi de M.rea Nicula si M.rea Prislop pe care le recomand tuturor sa le viziteze.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>