Manastirea Bogdana

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul suceava radauti

 

Manastirea Bogdana

Situata pe Valea Trotusului, in Orasul Radauti, o cunoscuta asezare din regiunea judetului Suceava, Manastirea Bogdana a ramas in istorie drept primul lacas de cult din piatra ridicat in Moldova. Numele manastirii aminteste de ctitorul sau, voievodul maramuresan Bogdan I, care a descalecat din Maramures la est de Carpati, intemeind aici statul feudal moldovean.

Album foto Manastirea Bogdana

Harta zonala Manastirea Bogdana – Radauti

Descriere Manastirea Bogdana

Manastirea Bogdana se numara in prezent printre cele mai importante monumente istorice din judetul Suceava, ansamblul monahal de aici fiind alcatuit din trei obiective, adevarate monumente de arhitectura. Pe langa lacasul de cult, cunoscut si sub numele de Biserica Sfantul Nicolae, ce dateaza din secolul al XIV-lea, se mai gasesc aici un turn clopotnita, ridicat in anul 1781 si parohia, ridicata ceva mai tarziu, in anul 1876.

De numele acestei manastiri se leaga si celebra legenda a Stejarului din Borzesti, de pe vremea cand Stefan cel Mare, cel ce avea sa ajunga mai tarziu domnitor al Moldovei, era inca un copil, iar acest spatiu era acopeerit de un desis de codrii seculari. Despre inceputurile lacasului nu se cunosc date exacte, intrucat, o data cu trecerea timpului, documentele sau vestigiile ce puteau sa ofere mai multe indicii despre aparitia acestei vetre monahale s-au pierdut sau au fost distruse.

Pe langa menirea spirituala, lacasul a jucat de-a lungul timpului si rolul de necropola domneasca, aici gasindu-se mormintele tuturor domnitorilor si voievozilor ce s-au succedat la conducerea Moldovei pana la Alexandru cel Bun. In timpul acestui domnitor, lacasul a fost ridicat la rangul de resedinta episcopala. Inscriptiile si pisaniile ce s-au pastrat pana in prezent pe peretii manastirii amintesc si de domnitorii Stefan cel Mare, Bogdan al III-lea sau Alexandru Lapusneanu, si implicit, de contributiile pe care acestia le-au avut asupra manastirii.

Manastirea Bogdana a jucat si un important rol de centru cultural, aici fiind transcrise mai multe lucrari bisericesti si fiind infiintata de catre Episcopul Varlaam si o tipografie, in anul 1744. Desi de-a lungul timpului a avut destul de mult de suferit, din cauza contextului istoric, fiind chiar inchisa in timpul dictaturii comuniste, Manastirea Bogdana se prezinta astazi intr-o forma foarte buna. Constructie masiva, inalta, cu ziduri groase, biserica manastirii este construita dupa un plan arhitectural traditional, cu naos, pronaos si altar. Ca un element specific, biserica nu are turla, ci are un acoperis simplu. In interiorul lacasului se pot admira numeroasele picturi bisericesti, restaurate ultima data in anul 1880, in tehnica fresca, de catre Epaminonda Bucevschi, pictor originar din Bucovina.

Printre tezaurul detinut de Manastirea Bogdana se numara numeroase obiecte de cult, ce dateaza de secole intregi, cele mai importante diind Icoana Maicii Domnului si Ceaslovul ce dateaza din anul 1745. In perioada in care manastirea si-a intrerupt activitatea au fost donate de asemenea foarte multe dintre aceste obiecte Manastirii Sucevita, Manastirii Putna sau Muzeului de Arta din Bucuresti.

Prezentare video Manastirea Bogdana


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>