Manastirea Bucium – Iasi

iasi lacas de cult manastiri obiective turistice judetul iasi

 

Manastirea Bucium

Manastirea Bucium din Orasul Iasi, cunoscuta si sub numele de Manastirea Tuturor Sfintilor, este un cunoscut lacas de cult, situat, dupa cum sugereaza si numele sau, pe Dealul Bucium, una dintre cele sapte coline ce inconjoara asezarea urbana: Cetatuia, Galata, Copou, Bucium, Sorogari, Repedea si Breazu. Lacasul este unul crestin ortodox, primii calugari instalati aici fiind Nifon si Nectarie, cei doi fiind considerati si intemeietorii manastirii.

Album foto Manastirea Bucium

Harta zonala Manastirea Bucium – Iasi

Descriere Manastirea Bucium

In aceasta zona linistita din partea de sud a orasului in care se gaseste si Manastirea Bucium se ajunge pe drumul national DN24, ce leaga Iasiul de Orasul Vaslui. Strada Paun, pe care este situata manastirea, este a doua dupa Plopii Fara Sot, despre care vorbea Mihai Eminescu in opera sa.

Originile lacasului de pe Dealul Bucium au o stransa legatura cu infiintarea Schitului Prodromul de pe Muntele Athos. Bazele Manastirii Bucium au fost puse imediat dupa sfintirea acestui schit, in anul 1853, de catre calugarii monahi Nifon si Nectarie, care si-au propus sa intemeieze la Iasi o mica sihastrie dupa modelul celei de pe Muntele Sfant. Un rol important in intemeierea schitului l-a jucat si Grigore Alexandru Ghica, acesta donand in acest scop o suprafata de patru hectare si 3000 de galbeni.

La inceputurile sale, lacasul era foarte mic, purtand numele de Schitul Bucium, insa in timp, s-a extins, ajungand la rangul de manastire, in anul 1991. In prezent, complexul monahal de pe Dealul Bucium este foarte frumos amenajat, cuprinzand, pe langa biserica propriu zisa a manastirii si alte cladiri anexe: o casa de oaspeti, o casa trapezar ce gazduieste staretia, chiliile calugarilor, un atelier de pictura bizantina, un depozit de vinuri si un atelier de tamplarie. Tot aici se gaseste si resedinta mitropolitana, Casa Roznovanu, toate asezarile din cadrul complexului monahal fiind inconjurate de un frumos parc deondrologic.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>