Manastirea Buluc

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul vrancea

 

Manastirea Buluc

Manastirea Buluc este un lacas de cult situat pe teritoriul judetului Vrancea, in Localitatea Jaristea, la o distanta de aproximativ 15 km de resedinta judetului, orasul Focsani. Lacasul se bucura de prezenta unor peisaje pitoresti, fiind situat intr-o poienita inconjurata de dealuri domoale, foarte bine impadurite.

Album foto Manastirea Buluc

Harta zonala Manastirea Buluc

Descriere Manastirea Buluc

Lacasul din Jaristea a fost sfintit in anul 1679, ctitorul sau fiind considerat Isaia Caragea, un boier cunoscut al acelor timpuri. De povestea ctitoririi acestei manastiri se leaga si o mica legenda. Se spune ca in timp ce se afla impreuna cu slujitorii sai la vanatoare pe aceste tinuturi vrancene, boierul a fost surprins de aparitia unei furtuni neasteptate. Cuprins de deznadejde, acesta si-a dat cuvantul ca daca va scapa cu viata va ridica aici, in semn de multumire divinitatii, un lacas de cult, lucru ce s-a si intamplat. La sfintire, lacasul a primit mai multe terenuri si paduri de la mosierii din imprejurimi.

De-a lungul vremii, lacasul a avut mult de suferit, in special in urma cunoscutului cutremur din anul 1940, cand a fost distrus aproape in totalitate. Dupa ce fusese refacuta in intregime, manastirea a fost insa parasita ulterior, intrucat ramasesera foarte putini calugari. Incepand cu anul 1951, au fost aduse aici mai multe maicute de la Manastirea Cotesti, de la aceasta data manastirea devenind schit pentru maici.

Intrarea in incinta ansamblului manastiresc se realizeaza printr-o frumoasa poarta, sculptata in lemn. Arhitectura lacasului impresioneaza prin simplitate, acesta avand un plan in forma de cruce si fiind construit in totalitate din barne de brad. De asemenea, manastirea este structurata, la fel ca majoritatea lacasurilor ortodoxe, in naos, pronaos si altar. Cel mai impresionant detaliu decorativ din interiorul manastirii este reprezentat de catapeteasma sculptata in lemn. De asemenea, peretii lacasului nu sunt pictati cu sfinti, cum se obisnuieste de obicei, ci sunt pictati intr-o culoare simpla, bleu si sunt impodobiti cu mai multe icoane.

Manastirea Buluc este apreciata de numerosi credinciosi care i-au trecut pragul, in primul rand datorita cadrului linistit, completat de un aer curat, lipsit de poluare si zgomot, foarte frecvente in regiunile urbane. Lacasul este foarte bine intretinut de maicutele care si-au gasit aici pacea sufleteasca, traind in comuniune cu natura si divinitatea. Cea mai frumoasa perioada in care poate fi vizitata manastirea este reprezentata de sezonul cald, atunci cand florile ce impanzesc aleile din curtea manastirii formeaza un covor multicolor, ce incanta negresit ochii celor sositi aici.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>