Manastirea Capriana

lacas de cult manastiri republica moldova stefan cel mare

 

Manastirea Capriana

Manastirea Capriana este una dintre cele mai renumite lacasuri din Republica Moldova, fiind situata in partea centrala a acesteia, pe un tinut deluros cunoscut pe vremuri sub numele de Codrii Lapusnei. Manastirea este localizata la o distanta de aproximativ 40 km in directia nord vest fata de capitala republicii, Orasul Chisinau.

Album foto Manastirea Capriana

Harta zonala Manastirea Capriana – Basarabia

Descriere Manastirea Capriana

Acest lacas sfant este asezat intr-o zona pitoreasca, fiind folosit multa vreme de-a lungul timpului drept spatiu pentru resedinta domneasca a mitropolitului Moldovei, Daniel Ciobotea. Manastirea este una dintre cele mai vechi din Basarabia, datand in anul 1429, intre domnitorii care au participat la ctitorirea sa numarandu-se si marele domnitor Stefan cel Mare. Asezamantul a fost mentionat pentru prima data in documentele oficiale in anul 1420, cand numele manastirii se regaseste intr-un hrisov care stabilea hotarele proprietatilor unui boier. In realitate insa, documentele istorice ce dateaza din perioada intemeierii Tarii Moldovei din anul 1359 mentioneaza existenta unui asezamant monahal in spatiul din Codrii Lapusnei, ce isi sarbatorea hramul in ziua Adormirii Maicii Domnului.

Cea mai semnificativa mentiune documentara dateaza insa de pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun, cand Manastirea Capriana a primit statutul de manastire domneasca. Ulterior, documentele aparute au mentionat si alte detalii despre manastire, in care se presupune ca locuiau aproximativ 50 de calugari, incinta asezamantului monahal fiind compusa din biserica propriu zisa, staretie si mai multe chilii unde locuiau calugarii. Intrucat s-a bucurat de statutul de manastire domneasca, Manastirea Capriana s-a aflat de-a lungul timpului sub grija mai multor domnitori care s-au succedat la conducerea provinciei. Initial, manastirea a fost construita din lemn si a fost avariata in mai multe randuri in urma navalirilor turcilor si tatarilor, ctitorul constructiei din piatra fiind domnitorul Stefan cel Mare. Lucrari de restaurare au fost conduse in timp de catre Petru Rares, dupa cum mentioneaza cronicile lui Grigore Ureche si de Alexandru Lapusneanu, care a oferit importante donatii manastirii.

Dupa ce Basarabia a fost anexata Imperiului Rus, in anul 1813, Manastirea Capriana a trecut sub conducerea Arhiepiscopiei Basarabiei, care a intreprins mai multe lucrari de restaurare asupra ansamblului manastiresc. In anul 1820, vechea biserica de la Manastirea Capriana a fost reparata, insa a suferit si mai multe modificari in comparatie cu infatisarea pe care aceasta o avea initial. Una dintre turlele bisericii a fost inlaturata complet, construindu-se in locul acesteia o turla noua, dupa specificul rusesc. In anul 1840 a fost ridicata de taristi o a doua biserica a manastirii, cea mai mare dintre toate, cu hramul la Sfantul Gheorghe, iar in 1903 s-a mai construit o biserica de iarna, cu hramul la Sfantul Nicolae.

Manastirea a avut insa mult de suferit in perioada stapanirii sovietice, fiind in anul1962 inchisa si devastata si redeschisa apoi abia dupa 1989. In urma numeroaselor investitii ale donatorilor particulari si ale statului, Manastirea Capriana a fost complet restaurata, insa din nefericire se promoveaza doar imaginea bisericii tariste, ridicata in anul 1840, in detrimentul vechii biserici voievodale, care a fost construita prima si are o mare insemnatate istorica. Acest lucru produce deseori confuzii intre bisericile existente aici, mai ales ca slujbele religioase nu sunt oficiate in vechea manastire. Explicatia sta, probabil, in faptul ca Mitropolia Moldovei, aflata sub administrarea Bisericii Ortodoxe Ruse incearca promovarea unei teorii care sa sustina istoria comuna a bisericii ruse si a credintei in Basarabia. Chiar si asa, ansambul monahal de aici merita vizitat in special pentru maretia acestui complex arhitectural, influentat de arta bizantina, dar si pentru frumusetea meleagurilor pitoresti pe care este asezat.

Prezentare video Manastirea Capriana


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>