Manastirea Celic Dere – Tulcea

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul tulcea tulcea

 

Manastirea Celic Dere

Manastirea Celic Dere este situata la 25 km de municipiul Tulcea si la 12 km de Cataloi, pe raza comunei Frecatei. Numele sau este de origine turca, celik dere insemnand paraiasul de otel. Manastirea, situata in nordul Dobrogei, este unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate din aceasta parte a tarii. Prima biserica ridicata in acest loc, a fost ridicata la inceputul secolului al XIX-lea, de catre arhiereul Athanasie Lisivencof (Lisifenco), pe locul unde se afla, astazi, cimitirul.

Album foto Manastirea Celic Dere


Harta zonala Manastirea Celic Dere – Tulcea

Descriere Manastirea Celic Dere

Athanasie Lisifenco ctitorul Manastirii Celic Dere, s-a nascut in Chilia, Basarabia, iar in anul 1837 a ajuns in Manastirea Caracal de la Sfantul Munte Athos, unde s-a calugarit in anul 1839. In 1841 a fost hirotonit ierodiacon si ieromonah, dupa care a plecat spre Isaccea, langa apa numita Celic Dere. Intemeiera Manastirii Celic Dere a fost sustinutra de calugari romani dar si rusi veniti de la Muntele Athos. O alta partea a manastirii a fost Celicul Mic sau Celicul de Jos, ridicata cu scopul de a separa femeile de barbati, insa acesta a fost incendiata. In anul 1845, manastirea de calugari Celic Dere s-a transformat in manastire de maici, aduse din Basarabia. Monahii au fost stramutati langa Balta Saon, unde si-au construit o bisericuta si cateva chilii, asezamant monahal cunoscut azi ca Manastirea Saon.

Temelia bisericii actuale a fost pusa de catre episcopul Partenie Clinceni al Dunarii de Jos in anul 1901, frescele acesteia fiind pictate de Gheorghe Eftimiu in stil neobizantin cu motive tipice epocii brancovenesti. In apropiere de biserica turistii pot vizita casa Calugaritei Paisia in curtea careia se afla amplasata o troita si o racla ce contine mana neputrezita a ctitorului Athanasie. Planul bisericii este triconic si in stil clasic modern de traditie bizantina. Lacasul de cult este caracterizat de suprapunerea a doua biserici, despartirea acestora fiind marcata de un brau. Trei turle, dintre care cea mai mare este asezata pe altar si are forma octogonala, formeaza biserica ce are opt fereste cu ancadramente de piatra si doua pe pridvor de forma poligonala. In dreapta si in stanga pridvorului sunt reprezentati apostolii Petru si Pavel, iar sus Adormirea Maicii Domnului. Pronaosul este delimitat de naos prin doua coloane mari iar catapeteasma este executata din lemn poleit cu aur. Destinatia initiala a bisericii de la subsol era aceea de gropnita. A fost transformata in biserica de iarna cu hramul Izvorul Tamaduirii in anul 1932, unde s-a slujit in perioada 1932 – 1954.

Biserica Adormirea Maicii Domnului gazduieste epitaful Mantuitorului brodat in 1865, un policandru si sfesnice lucrate in 1828. In paraclisul manastirii se gaseste Icoana Maicii Domnului Facatoare de Minuni salvata din incendii de doua ori si poleita cu aur si argint. Icoana aceasta este principala atractie care aduce anual mii de turisti ce se afla in cautarea pacii sufletesti dar si a leacului unor boli incurabile. Cromatica odihnitoare si delicatetea ei au reusit sa reprezinate prefect chipul Maicii Domnului despre care se spune ca a vorbit in timpul unei invazii turcesti si a algerii unei noi starete a manastirii. Aceasta icoana a apartinut in trecut unei familii de credinciosi din comuna Narusai, judetul Ismail, de unde si numele Maica Domnului Narusaiscaia.

Icoana Mantuitorului cu ochii intredeschisi este o alta atractie care a ajuns in manastire pe vremea razboului ruso – turc dintre anii 1806 – 1812 si este cunoscuta ca Icoana care se curata singura datorita faptului ca de-alungul timpului aceasta s-a luminat in loc sa se deterioreze. In conformitate cu legendele locale, icoana a fost incredintata unui calugar de catre un soldat care a prevestit deschiderea ochilor Mantuitorului si schimbari majore in viata oamenilor cand icoana se va lumina complet.

Zeci de ani Manastirea Celic Dere a functionat atat ca scoala primara cat si ca scoala profesionala, in limba romana. In prezent in locul atelierelor de tesaturi si broderie exista un atelier de covoare, iar in interiorul muzeului existent se afla numeroase obiecte de valoare istorica, artistica si documentara. Dintre acestea amintim de 27 documente in limba turca, araba si persana la fel si manuscrise si tiparituri realizate intre anii 1696 – 1898,  Biblia lui Serban Cantacuzino din 1688 si icoana Maicii Domnului din 1600.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>