Manastirea Cetatuia – Iasi

iasi lacas de cult manastiri obiective turistice judetul iasi

 

Manastirea Cetatuia

Pe Dealul Cetatuia, amplasat in partea sudica a Orasului Iasi, dainuie de sute de ani Manastirea Cetatuia, un ansamblu monahal de calugari, a carui origine a fost stabilita undeva in secolul al XVII-lea. In prezent, intregul ansamblu al manastirii face parte din cele mai importante monumente istorice ale regiunii Iasiului.

Album foto Manastirea Cetatuia

Harta zonala Manastirea Cetatuia – Iasi

Descriere Manastirea Cetatuia

Dominand prin prezenta sa intregul peisaj de pe Dealul Cetatuia, de unde se poate admira o panorama incantatoare asupra orasului si imprejurimilor, ansamblul manastirii seamana foarte mult cu o fortificatie din epoca medievala, de altfel, aceasta fiind si menirea initiala a constructiei. Rolul complexului era acela de a oferi adapost boierilor si domnitorului in fata primejdiei provocate de invadatorii straini. In prezent, ansamblul manastirii reuneste, pe langa biserica propriu zisa, ridicata intre anii 1669 – 1672, si un zid care inconjoara intreaga incinta si un turn clopotnita, ambele datand din anul 1670, o Sala Gotica, construita intre anii 1669 – 1672, Casa Domneasca, datand din aceeasi perioada si un corp ce gazduieste chiliile calugarilor de aici, amenajate in anul 1928.

Istoria acestui lacas a inceput pe vremea domniei lui Gheorghe Duca, caruia i se datoreaza existenta acestui ansamblu. Inceperea constructiei s-a realizat inca din anul 1668, imediat dupa revenirea domnitorului pe tronul Moldovei, un mai tarziu fiind deja finalizate zidurile lacasului si fiind inceputa ridicarea acoperisului. Conform pisaniei inscriptionate pe turnul clopotnita de aici, constructia manastirii a fost terminata in anul 1670, doi ani mai tarziu fiind sfintit intregul ansamblu. In vremea sa de glorie, lacasul de pe Cetatuia era un cunoscut centru cultural al zonei, aici fiind instalata pe atunci o tiparnita cu litere grecesti, adusa tocmai din Venetia. Desi a tinut piept ani de-a randul nenumaratelor atacuri venite in special din partea ostilor turcesti si armatei rusesti, manastirea a inceput in cele din urma, pe la inceputul secolului al XVIII-lea, sa prezinte semne de ruine. Ansamblul ajunsese in anul 1788 sa sa fie folosit drept depozit de cereale al turcilor, iar mai apoi, sa fie folosit drept spital militar al rusilor. Ca urmare a incendiilor pe care le suportase in timp, a cutremurelor si a nepasarii, lacasul a inceput sa intre intr-o avansata stare de ruina, ajungand la sfarsitul secolului al XIX-lea in stadiul in care zidurile erau macinate, iar turla de pe naos era descoperita. Vremuri mai bune au sosit pentru acest lacas incepand cu anul 1896, cand arhitectul Constantin Baicoianu a derulat primele actiuni de reabilitare ale ansamblului. Alte reparatii semnificative au fost efectuate aici incepand cu anul 1910, in luna octombrie a anului 1911, lucrarile fiind terminate. Un moment ramas insemnat in istorie a fost acela in care Aurel Vlaicu a zburat deasupra dealului si a manastirii cu avionul pe care el insusi il construise. Cea mai semnificatica initiativa de restaurare a acestui ansamblu al patrimoniului national a fost derulata cu sprijinu Directiei Monumentelor Istorice, lucrarile de restaurare desfasurate intre anii 1964 – 1971 fiind laudabile, datorita acestora, lacasul recapatandu-si aspectul de altadata.

In zilele noastre, Manastirea Cetatuia se prezinta ca o constructie falnica, ridicata dupa cunoscutul plan trilobat, cu naos, pronaos si altar, luminat de trei ferestre imense si despartit de restul incaperii printr-o incantatoare catapeteasma sculptata in lemn. Lacasul joaca si rol de necropola, aici gasindu-se mormantul ctitorului lacasului, Gheorghe Duca. Ca elemente specifice, se remarca detaliile de pe fatadele exterioare ale manastirii, reprezentate de rozete, elemente florale si frunze, cioplite de-a dreptul in zid. Frescele ce impodobesc manastirea nu se lasa nici ele mai prejos, fiind considerate o incantatoare creatie artistica.

Casa domneasca de altadata este transformata in prezent in muzeu, putand fi vizitate de asemenea aici si staretia si Sala Gotica, in care a functionat in urma cu sute de ani renumita tipografie greceasca. Oarecum izolat de ora, intregul ansamblu monahal pare rupt dintr-o poveste, bucurandu-se de un cadru natural incantator si de un valoros potenial cultural.

In Iasi se gasesc si alte puncte de interes pentru toti cei care doresc sa il viziteze. Se regasesc aici biserici, manastiri, catedrale, case memoriale, cladiri cu mare valoare istorica si monumente importante ce confera orasului un amestec interesant de elemente vechi si noi si dau asezarii un farmec aparte. Printre aceste se numara Biserica Sfantul Nicolae Domnesc, cea mai veche cladire sfanta din oras, Catedrala Mitropolitana, inclusa pe lista monumentelor istorice, Manastirea GalataBiserica Sfantul  SavaBiserica Sfintii Atanasie si Chiril sau Manastirea Frumoasa, ridicata in secolul al XVIII-lea.  Exista aici si un lacas de cult evreiesc: Sinagoga Mare din Iasi, inclusa pe lista monumentelor istorice si considerata cel mai vechi lacas de cult evreiesc pastrat pe teritoriul Romaniei. Palatul Culturii este o alta cladire emblematica a orasului, construita pe locul vechii Curti Domnesti Medievale Moldovenesti. Primaria Iasiului este de asemenea un punct de interes pentru turisti, avand sediul intr-un fost palat: Palatul Roznovanu. In Iasi se afla si cea mai veche gradina botanica: Gradina Botanica Anastasie Fatu, ce poarta numele medicului ce a infiintat-o. La o distanta de aproximativ 6 km de Iasi, pe Dealul Bucium, se gaseste o alta importanta atractie turistica a zonei, Manastirea Bucium. Un alt obiectiv turistic reprezentativ pentru orasul Iasi este Gradina Copou, sau Parcul Copou, cel mai vechi parc din oras, ce se afla pe Dealul Copoului, oaza de liniste si relaxare, recunoscut pentru faimosul Tei al lui Eminescu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>