Manastirea Ciolanu

lacas de cult manastiri

 

Manastirea Ciolanu

Printre lacasurile de cult din regiunea judetului Buzau se numara si Manastirea Ciolanu, un ansamblu monahal in care isi duce viata in tihna o obste de calugari ortodocsi. Atestata inca din secolul al XVI-lea, manastirea vegheaza intreaga poiana de pe Dealul Ciolanu de sute de ani, fiind un loc potrivit pentru destindere si rugaciune.

Album foto Manastirea Ciolanu

Harta zonala Manastirea Ciolanu – Buzau

Descriere Manastirea Ciolanu

Denumita astfel dupa numele dealului pe care este amplasata, Manastirea Ciolanu se gaseste pe raza Localitatii Tisau, pe valea Paraului Niscov, in imediata apropiere a Taberei de Sculptura Magura. Conform traditiei, se spune ca manastirea ar fi o ctitorie a Doamnei Neaga, sotia lui Mihnea Turcitul, refugiata aici impreuna cu cei cinci copii ai sai, datand din jurul anului 1590. Alte izvoare istorice existente ii indica drept ctitori pe boierii Ciolanu din Transilvania si pe boierii Sorescu din Vernesti.

Ansamblul monahal este alcatuit din doua biserici: o biserica veche, cu hramul la Sfantul Gheorghe, ce dateaza, conform descoperirilor facute de arheologi, din a doua jumatate a secolului al XVI-lea si o biserica mai noua, cu hramul la Sfintii Apostoli Petru si Pavel, ridicata la aproximativ 100 metri distanta de lacasul cel vechi, in anul 1828. Lacasul cel nou impresioneaza in special datorita picturilor ce infrumuseteaza peretii interiori, opere ale pictorului Gheorghe Tattarescu, datand din anul 1886, anul in care a fost zugravita biserica. De asemenea, in muzeul existent aici pot fi admirate si alte opere ale cunoscutului pictor roman. Pe langa acestea se mai gasesc si vesminte religioase si alte obiecte de cult. La Ciolanu se gasesc mai multe oseminte aduse din Grecia, in jurul anului 1830, apartinand Sfintilor Gheorghe, Haralambie, Mercurie, Pantelimon, Trifon, Eftimie, Ignatie, Acachie, Neofit si Parascheva.

Pe langa Tabara de Sculptura de la Magura din apropiere, la numai 25 de kilometri de Manastirea Ciolanu se poate vizita si Statiunea Sarata Monteoru, iar peisajele din imprejurimile ansamblului monahal sunt inedite.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. marius\georgiana
    2012-09-30
    01:12:42

    din fericire am ajuns cu ajutorul lui Dumnezeu la Ratesti la Barbu si la Ciolanu o SF. TREIME de manastiri ca si cea de la Corbii de piatra ,Namaiesti si Cetatuia.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>