Manastirea Cisterciana de la Carta

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul sibiu

 

Manastirea Cisterciana de la Carta

Manastirea Carta este una dintre numeroasele lacasuri de cult fortificate, ridicate pe teritoriul Transilvaniei, o constructie specifica asezarilor sasesti si secuiesti, ce reprezinta o imagine aparte in peisajul cultural al acestei regiuni. Localizata undeva in superbul tinut al Tarii Fagarasului, intre Sibiu si Brasov, biserica fortificata de la Carta se numara printre cele mai vechi lacasuri de cult din spatiul romanesc, fiind o ctitorie a calugarilor cisternici.

Album foto Manastirea Cisterciana de la Carta

Harta zonala Manastirea Cisterciana de la Carta

Descriere Manastirea Cisterciana de la Carta

Bazele Manastirii Cisterciene de la Carta au fost puse in anul 1202, dupa ce a fost dat Ordinul Calugarilor Cisternici, raspanditi din Franta si in alte tari ale Europei. Lacasul ce ilustreaza perfect stilul arhitectural gotic timpuriu reprezinta in prezent un lacas evanghelic al comunitatii germane stabilita pe malul stang al Oltului, intre Sibiu si Fagaras. In afara de capela folosita pentru slujbele religioase, restul ansamblului manastirii se prezinta in prezent in stare de ruina.

Manastirea cisterciana din Localitatea Carta a jucat de-a lungul timpului un rol important in istoria Transilvaniei, atat din punct de vedere politic si economic, cat si cultural. Aceasta a fost atestata documentar pentru prima in anul 1223. La inceputurile sale, lacasul a fost ridicat din lemn, capela de piatra ale carei ziduri au fost scoase la iveala in urma numeroaselor cercetari arheologice de aici fiind ridicata cativa ani mai tarziu.

Ruinele de la Biserica din Carta reprezinta dovada numeroaselor atacuri si asedii de care aceasta a avut parte din partea tatarilor si a turcilor. Refacuta dupa ce fusese desfiintata aproape in totalitate in urma asediului din anul 1241, manastirea cisterciana a fost desfiintata pe vremea regelui Matei Corvin, in anul 1474, pe fondul numeroaselor nemultumiri ale satenilor din Carta. In ciuda faptului ca a fost desfiintata, biserica nu a incetat sa gazduiasca slujbele religioase, desfasurate aici chiar si in prezent.

Chiar daca nu se mai gasesc multe din cladirile ce confereau odinioara un farmec special locului, Manastirea Cisteciana de la Carta merita o vizita. Se mai pot vedea inca aici fatadele zidurilor de incinta ale ansamlului, iar in interiorul lacasului se pot admira arcadele unite intre ele in forma de bolta, ferestrele rotunde decorate cu vitralii sau imaginea ocrotitoarei lacasului, Fecioara Maria.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>