Manastirea Cocos – Tulcea

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul tulcea

 

Manastirea Cocos

Manastirea Cocos este una dintre cele mai importante manastiri din regiunea Dobrogei, fiind localizata  in localitatea Niculitel, pe teritoriul judetului Tulcea, la o distanta de aproximativ 35 km de resedinta acestui judet, Orasul Tulcea.

Album foto Manastirea Cocos

Harta zonala Manastirea Cocos – Tulcea

Descriere Manastirea Cocos

Aflata intr-un cadru natural pitoresc, la poalele unui deal inconjurat de paduri de tei, Manastirea Cocos este o atractie turistica importanta, reprezentand pentru credinciosii care ii trec pragul un lacas sfant linistit, unde omul se simte mult mai aproape de divinitate si isi poate petrece in tihna cateva momente de rugaciune si reculegere. Prima atestare documentara a acestui asezamant monahal dateaza din anul 1679, cand intr-un document oficial a fost mentionata devastarea schitului de catre o invazie a popoarelor straine. Ctitorii manastirii sunt considerati calugarii Gherontie, Visarion si Isaia, sositi aici de la Muntele Athos. Initial, schitul a fost construit din lemn, insa in timp, lacasul s-a dezvoltat, ajungandu-se la un complex monahal intins pe o suprafata destul de mare. Prima biserica de piatra a fost ridicata langa schitul de lemn in anul 1853, rezistand pana in anul 1910, cand a fost demolata. Dupa ce aceasta a fost refacuta au fost ridicate in timp mai multe chilii pentru caligarii de aici si o clopotnita. S-a realizat de asemenea si pictura interioara, opera unui italian ce a urmat stilul neobizantin. In prezent, se gaseste la Manastirea Coposu si un muzeu cu icoane si diverse alte obiecte religioase.

Manastirea Coposu a fost declarata monument istoric, intrucat aici a fost facuta o descoperire foarte interesanta. In urma unor precipitatii abundente, in apropierea acestui lacas a iesit la suprafata cupola unei cripte foarte vechi, unde s-au descoperit osemintele a patru martiri: Filip, Kamasie, Attal si Zotic, despre care numerosi arheologi sustin ca ar data din perioada anilor 303 – 304. Moastele acestora se gasesc si in prezent in capela Manastirii Cocos, fiind sarbatorite in fiecare an de credinciosi, in ziua de 4 iunie.

In ceea ce priveste arhitectura Manastirii Cocos, aceasta este specifica lacasurilor sfinte ortodoxe, remarcandu-se prin masivitate si prin zidurile albe si inalte. Naosul, de aproximativ 19 metri latime, este delimitat de pronaos prin doi stalpi la fel de masivi, acestea masurand impreuna in jur de 24 metri lungime.

Pe langa Manastirea Cocos, cei care ajung in aceasta regiune a Dobrogei au de asemenea posibilitatea de a vizita si alte atractii turistice importante ale zonei, precum: Muntii Macin, cea mai veche unitate de relief din Romania, formata in orogeneza hercinica, unde se gaseste Parcul Natural Muntii Macin, Varful Tutuianu, cel mai inalt pisc din Macin, ce masoara 467 metri altitudine, Lacul Sarat sau Lacul Slatina.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>