Manastirea Comana

comana lacas de cult manastiri obiective turistice judetul ilfov

 

Manastirea Comana

Situata in Comuna Comana, judetul Giurgiu, Manastirea Comana, este ridicata in anul 1461 de Vlad Tepes, atestat ca primul ctitor. Manastirea a fost conceputa, nu numai ca lacas de inchinaciune, ci si ca o fortareata pentru apararea tarii. Aceasta a fost inaltata pe o fosta insula, in mijlocul mlastinilor, iar accesul se facea pe o poarta aflata in nordul incintei, dupa ce se traversa un pod de lemn, usor de incendiat la vreme de primejdie.

Album foto Manastirea Comana

Harta zonala Manastirea Comana

Descriere Manastirea Comana

Primul document care atesta Manastirea Comana dateaza din 27 septembrie 1461 emis de cancelaria lui Vlad Tepes care mentiona “ca sa fie hotarul (manastirii) pana unde se impreuna cu balta Comanei, drept in iezerul Calnitei“.

Intre ani 1971 – 1972, s-a descoperit biserica din acea perioada, care era dreptunghiulara cu fundatia din caramida si partea superioara din barne iar in interior era tencuita si pictata se pare cu vopsea rosie si albastru inchis, gasindu-se aceste urme de nuante. S-au mai descoperit partial chiliile manastiri, dar fara a se putea reconstitui chiar si numai grafic intregul ansamblu. Aceasta biserica facuta in mare parte din material perisabil, a durat un secol si jumatate, cu unele reparatii facute de unii domnitori, dovedind astfel siguranta care i-o oferea locatia naturala.
Manastirea a fost recladita in anul 1588, de boierul Radu Serban, care cere sa fie zugravit, la intrarea in biserica, impreuna cu sotia sa Lina, conform obiceiului ctitoricesc iar in anul 1609 adauga la pictura insemnele domnesti.

Datorita inmormantarilor succesive, se evidentiaza trecerea manastirii in seama Cantacuzinilor din ramura lui Draghici, devenind loc de inhumare a acestora.

Intre anii 1699-1700, Serban Cantacuzino cel de-al doilea ctitor atestat al manastirii, restaureaza biserica, refacand si pisania care nu s-a pastrat. Acesta il pomeneste pe Radu Serban ca prim ctitor, in inscrisul sapat deasupra intrarii lacasului. El a adaugat chilii noi, a inaltat si reparat zidurile, a construit un foisor pe latura de nord si a stramutat un mormant comun inaintasilor.

Datorita lipsei de mostenitori directi ai ctitorului care sa se ingrijeasca de soarta manastirii, acesta a fost inchinata la Sfantul Mormant de catre Nicolae Mavrocordin in anul 1728, iar prin acesta inchinare, manastirea a inceput sa-si piarda din averi si mosii.

In anul 1854, la lucrarile de reamenajare si reinsufletire a lacasului sfant, mormintele inclusiv cel al lui Serban Cantacuzino, au fost distruse.

Mausoleul Eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial a fost construit in incita manstirii in anul 1932, pe baza indicatiilor lui Nicolae Iorga.

In prezent, Manastirea Comana, este o manastire de calugari iar din constructia initiala se mai pastreaza, in stare de ruina zidul de pe latura de est si un fragment lipit de turn dar si chiilile din latura de nord si vest restaurate.

S-a confirmat de curand ca Vlad Tepes a fost ucis in ultima sa batalie care s-a dat intre dealurile care strajuie drumul Giurgiu – Bucuresti, la iesirea din comuna Daia si s-a ajuns la concluzia ca trupul lui a fost inhumat in biserica Manastirii Comana, care era ctitoria sa. Conform a trei izvoare care mentioneaza aceasta batalie, unul scris chiar de domnitorul Stefan cel Mare, Vlad Tepes conducea batalia de pe deal, iar garda sa personala, formata din moldoveni trimisi de Stefan cel Mare, a fost surprinsa de un corp de oaste al boierului Basarab cel Batran, care l-au ucis.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>