Manastirea Cornetu – Brezoi

brezoi lacas de cult manastiri

 

Manastirea Cornetu

Album foto Manastirea Cornetu

Harta zonala Manastirea Cornetu – Brezoi

Descriere Manastirea Cornetu

Lacasul de cult a fost ridicat cu mare atentie. Marele vornic Mares Bajescu, un apropiat al familiei Cantacuzino a ales strategic locul pentru Manastirea Cornetu, aceasta aflandu-se aproape de granita cu Transilvania si la mica distanta de pamanturile acestuia, dovedindu-se a fi un loc ideal de refugiu pentru familia ctitorului.

Conform pisaniei care se gaseste la manastire, lucrarile la aceasta au luat final in data de 29 august 1666, perioada in care domnea Radu Leon. Aceasta pisanie a fost semnata de cel care iscalea si pisania Manastirii Aninoasa cativa ani mai tarziu. De asemenea, numele acestuia poate fi gasit si pe crucea din Budeasa.

Anul 1761 este un an de mare importanta pentru Manastirea Cornetu. Alecse capitan za Loviste a carut refacerea picturii altarului. Cei trei zugravi care au lucrat la pictura au fost Mihai, Radu si Iordache.

La 1808 biserica a fost mistuita de flacari si viata monahala de aici a fost intrerupta pana in 1935, cand un nou staret a dorit refacerea lacasului de cult, cu tot cu chilii si picturi.

Desi s-a hotarat aceasta refacere in 1835, intre anii 1864-1949 cladirea a fost administrata de Eforia Spitalelor Civile din Bucuresti. Aceasta administratie a reconstruit iconostasul realizat din lemn de stejar si icoanele din lemn.

S-au construit noi chilii, in prezent singurele lucruri care apartin de incinta initiala fiind foisorul, turnul si zidurile nordice si estice.

Ultimele modificari s-au facut in 1960. Acestea au constat in principal in refacerea picturilor murale. Intregul ansalmblu se afla pe piatra, avand forma patrata, gazduind chiliile. Zidul din caramida prezinta un brau dublu realizat din caramida sub forma de dinti de fierasrau.

Biserica prezinta un soclu proeminent, care a fost realizat din pietre de munte. Pictura este in stil fresco, iar ornamentele pronaosului avand stilul tipic secolului al XIX lea.

Manastirea Cornetu se afla in Orasul Brezoi, oras care ofera o panorama impresionanta prin pitorescul autentic de care da dovada.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>