Manastirea Cotmeana

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul arges

 

Manastirea Cotmeana

Manastirea Cotmeana este o manastire ortodoxa, localizata in judetul Arges, in apropierea Localitatii Cotmeana, la o distanta de aproximativ 30 de km in partea de est a orasului Ramnicu Valcea si 32 km in partea nord-vestica a Orasului Pitesti. Aceasta este considerata cel mai vechi lacas sfant, fiind ridicata in anul 1292 in spatiul numit in trecut Tara Romaneasca.

Album foto Manastirea Cotmeana

Harta zonala Manastirea Cotmeana

Descriere Manastirea Cotmeana

Manastirea are doua hramuri, Buna Vestire si Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Construita in apropierea Raului Cotmeana, intre padurile existente aici, aceasta cladire duce in spate o adevarata istorie. Conform cercetarilor desfasurate, se spune ca Manastirea Cotmeana a fost ridicata initial ca o mica biserica din lemn de catre domnitorul Tarii Romanesti, Radu I, pe parcursul domniei sale, Schitul Cotmeana devenind manastire. Aceasta a ars, iar pe locul respectiv, Mircea cel Batran a zidit o alta constructie, intre anii 1387 – 1389, cu hramul Buna Vestire, restaurata mai apoi, in anul 1711 de catre Constantin Brancoveanu.

Considerata cea mai veche manastire de pe teritoriul Tarii Romanesti, Manastirea Cotmeana reprezinta un adevarat monument istoric medieval, reprezentativ din punct de vedere arhitectural pentru spatiul muntenesc din secolul al XIV-lea. Fatadele manastirii sunt construite din caramida, decoratiunile manastirii fiind realizate in stilul bizantino-balcanic specific pentru secolele XIII-XIV. In urma sapaturilor arheologice desfasurate in jurul bisericii s-au descoperit mai multe morminte de tip athonit. S-a descoperit si un tezaur de monede de aur si mai multe formatiuni ornamentale din teracota, expuse in prezent la Muzeul Judetean Arges.

Prima atestare documentara intr-un document oficial a Manastirii Cotmeana dateaza din anul 1388, cand Mircea cel Batran anunta printr-un hrisov existenta manastirii in acest spatiu odata cu zidirea Manastirii Cozia. Aici se afla cel mai vechi clopot din Tara Romaneasca, donat lacasului de catre jupanul Dragomir, in interiorul constructiei gasindu-se si acum portrete ale lui Mircea cel Batran.

Acest lacas de cult a fost de-a lungul timpului o scena a numeroaselor batalii duse pentru domnie in vremea lui Mihnea cel Rau. Conflictele dintre domn si boierii nemultumiti la acea vreme de politica autoritara pe care acesta o desfasura a culminat cu batalia de la Manastirea Cotmeana din luna februarie anul 1510, din care Mihnea cel Rau abia a scapat cu viata, refugiindu-se apoi in Transilvania.

Si domnia lui Alexandru Ioan Cuza, care a realizat secularizarea averilor manastiresti a adus schimbari asupra acestei manastiri, care a trebuit sa devina biserica parohiala. Abia dupa anul 1990, din initiativa episcopului P.S Calnic, Manastirea Cotmeana a fost redeschisa. Mai tarziu, intre anii 1955-2005, pe langa manastirea veche, s-au ridicat in prezent mai multe chilii si s-a rectitorit un splendid lacas manastiresc cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului, Manastirea Cotmeana redevenind un centru monahal cu viata activa.

Manastirea Cotmeana este o manastire de calugari care impresioneaza vizitatorii prin linistea de aici, prin curtea interioara foarte spatioasa si bine ingrijita si nu in ultimul rand prin picturile interioare si exterioare foarte bine realizate.

Prezentare video Manastirea Cotmeana


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 4

 
 1. hutupasu alexandra+
  2013-07-23
  20:18:32

  eu urmeaza sa plec abia astept.

   
 2. gaby
  2013-03-12
  12:27:52

  eu sunt nascut si crescut acolo
  biserica este splendida si intradevar chiar este foarte multa liniste acolo.

   
 3. ionelia
  2013-01-19
  19:19:23

  Doresc si eu sa ajung la manastire, ASA SA MI AJUTE DUMNEZEU.

   
 4. Beatrice
  2013-01-08
  23:18:03

  Frumos videoclipul<3

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>