Manastirea Cozia

caciulata calimanesti lacas de cult manastiri obiective turistice judetul valcea valea oltului

 

Manastirea Cozia

Manastirea Cozia, una din cele mai vechi si complexe monumente istorice si de arta din Romania, este situata pe drumul national Ramnicu ValceaSibiu, in Statiunea Caciulata. Aici la manastire, in cei peste 600 de ani de existenta, s-au format foarte multi calugari, unii ajungand ierarhi vestiti, dar si cunoscuti oameni de cultura. Manastirea Cozia este unul dintre cele mai vechi si complexe monumente istorice si de arta, lacasul de cult bucurandu-se si de o pitoreasca situare pe Valea Oltului, toate acestea fac ca manastirea sa fie unul din principalele destinatii ale pelerinilor din tara.

Album foto Manastirea Cozia

Harta zonala Manastirea Cozia – Caciulata

Descriere Manastirea Cozia

La inceput a purtat numele de Manastirea Nucet, insa denumirea i se schimba datorita muntelui din apropiere, Masivul Cozia.

Manastirea Cozia a fost ctitorita intre anii 1387-1388 de domnul tarii romanesti la vremea aceea Mircea cel Batran, fiind sfatuit de catre calugarul carturar Nicodim de la Tismana, considerat: “sfetnicul lui Mircea intru cele dumnezeiesti”. Manastirea Cozia este tarnosita la 18 mai 1388 de Nicodim, chipul sau fiind zugravit in partea de sud a pronaosului. Tot el supravegheaza organizarea manastirii, numind cel dintai staret, pe Ieromonahul Chir Gavriil.

Prima descriere a manastirii este rostita de Gavriil Preotul in anul 1520: “Aceia manastire avea locuri fara galceava si alese, de petrecere calugareasca, departe de lume şi era plină de toate bunatatile, cu munti mari si cu vai, ingradita si ocolita cu un rau mare si izvoare mari si munte imprejurul ei. Si are toata hrana calugareasca, pomi si livezi si nuci si alti pomi roditori, fara numar, vii si gradini, si acolo cura apa pucioasa… am vazut cu achii nostri acel loc si i-am zis pamantul fagaduintei”.

Cu trecerea timpului intregul ansamblu al manastirei s-a deteriorat, necesitand lucrari de intretinere si restaurare, astfel intre anii 1958-1962 a fost restaurata in intregime. La zidirea Bisericii Mari au participat maestrii din Moravia, constructia fiind in stil trilobat, alternand blocurile de piatra cu randuri de caramida. Pictura (realizata in stil fresca) din pronaos, chenarele de la ferestre si rozetele de deasupra lor dateaza din vremea lui Mircea cel Batran. In pronaos se afla mormintele domnitorului Mircea si al Teofanei, mama lui Mihai Viteazul.

Manastirea Cozia a adapostit calugari carturari care au tradus si au tiparit in limba romana carti scrise in limba slavona, precum calugarul Filotei (fostul logofat Filos a lui Mircea cel Batran) sau Mardarie Cazianu care intre anii 1646-1649 a scris Lexiconul Slavon – roman pentru folosul preotilor. In decursul istoriei, manastirea a servit ca un important punct strategic.

Prezentare video Manastirea Cozia


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. liana
  2011-10-01
  12:30:14

  superba zona

   
 2. emy
  2011-03-24
  21:56:27

  Daca vizitati manastirea Cozia nu ratati manastirea Turnu care este foarte aproape.

   
 3. nicu marin
  2010-07-04
  00:17:37

  Ce inseamna prostia asta ? : " Paul de Alep in jurnalul calatoriei sale in Tara Romaneasca intre 21 august 1656 – 13 octombrie 1658 spunea despre Cozia: „In limba lor intelesul numelui acestei manastiri, Cozia este „fortareata de pamant din pricina nenumaratilor munti din aceasta tara” Coxzia dragii mei e un nume CUMAN si inseamna Nucet ! Pentru ca Mircea se tragea din neamul cuman al basarabilor. Mai cititi mai baieti si voi o carte ca va afceti de ras !

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>