Manastirea Crasna

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul prahova

 

Manastirea Crasna

Manastirea Crasna se numara printre cele mai cunoscute lacasuri de cult in intreaga regiune a Vaii Teleajenului, fiind situata pe teritoriul Satului Schiulesti din judetul Prahova, intr-o padure pitoreasca aflata in apropierea Raului Crasna si strajuita de culmile domoale ale Muntior Ursoaia.

Album foto Manastirea Crasna

Harta zonala Manastirea Crasna – Muntenia

Descriere Manastirea Crasna

In ceea ce priveste accesul catre Manastirea Crasna, acesta se realizeaza foarte usor urmand traseul drumului national DN1A, ce leaga Orasul Ploiesti de Brasov. In plus, de-a lungul acestui traseu, turistii se pot bucura de peisaje pitoresti, in aceasta regiune gasindu-se numeroase atractii si puncte de intres, precum Statiunea Cheia sau Lacul Maneciu.

Desi incepusera sa se construiasca lacasuri de cult atat pe Valea Teleajenului, cat si pe Valea Prahovei, inca din prima jumatate a secolului al XV-lea, bazele Manastirii Crasna au fost puse, conform datelor existente, in secolul al XVIII-lea, prima mentiune documentara confirmand existenta in acest spatiu a unei mici biserici de lemn, zidita ulterior, incepand cu anul 1824. Lacasul a fost sfintit in anul 1828, cand a primit si hramul Sfintilor Imparati Constantin si Elena, si cand a inceput sa se formeze aici o intreaga obste de calugari.

Timpul, dar mai ales imprejurarile istorice in care a evoluat aceasta intreaga regiune au facut ca manastirea sa decada destul de mult. Mai mult, dupa secularizarea averilor manastiresti, calugarii care mai ramasesera la manastire au fost nevoiti sa paraseasca lacasul, denumirea manastirii fiind schimbata in Schitul Crasna, inchinat ulterior Manastirii Cheia, aflata in apropiere. Dupa o lunga perioada de declin, schitul a inceput sa fie refacut in anul 1964, iar in prezent se gaseste intr-o forma foarte buna. Dupa ce a fost renovat complet in anul 1983 si repictat in anul 1991, lacasul si-a recapatat in anul 2001 statutul de manastire. Pe langa biserica propriu zisa a manastirii, ce impresioneaza prin catapeteasma sculptata in lemn si suflata in aur, ansamlul manastiresc cuprinde si o serie de chilii si o cladire special amenajata pentru oaspeti. Tot in curtea manastirii a mai fost ridicata inca o biserica, mult mai mica, din caramida si ciment, acoperita cu tabla.

Cel mai important avantaj de care se bucura aceasta manastire este reprezentat de cadrul natural linistit. Intregul complex monahal este un loc perfect pentru turisti, care pot petrece aici cateva momente de detasare de cotidian, inconjurati de frumusetea naturii, prezenta aici in cea mai pura forma a sa.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Bratu Marius-Cosmin
    2010-04-06
    15:19:28

    Am vizitat aceste locuri si sunt foarte frumoase :x recomand ;)

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>