Manastirea Dalhauti

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul vrancea

 

Manastirea Dalhauti

In zona de contact a colinelor Subcarpatilor Vrancei cu zona de ses a Campiei Romane, in Satul Dalhauti, se gaseste unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale din regiunea judetului Vrancea: Manastirea Dalhauti.

Album foto Manastirea Dalhauti

Harta zonala Manastirea Dalhauti – Focsani

Descriere Manastirea Dalhauti

Amplasata intr-o zona inconjurata de paduri intinse de stejar si fag, intr-un cadru natural ferit de zgomot si agitatie, manastirea reprezinta un loc potrivit pentru reculegere. Aici se ajunge foarte usor, ansamblul gasindu-se la aproximativ 20 km de resedinta judetului, Orasul Focsani. Din satul Dalhauti pana la manastire mai sunt de parcurs inca 4 km.

Istoria originii Manastirii Dalhauti se pierde undeva in negura vremii, neexistand documente sau alte izvoare care sa surpinda detalii legate de intemeierea lacasului. Primele documente care fac referire la satul Dalhauti atesta existenta acestuia incepand cu anul 1615, insa se poate ca acesta sa fi existat chiar si inainte de aceasta data. In ceea ce priveste intemeierea Manastirii Dalhauti, informatiile existente se bazeaza in cea mai mare parte pe traditie. Se spune ca acest lacas ar data din vremea celor ctitorite de marii dregatori si domnitori ai tarii (Manastirea Putna, Manastirea Cozia, Manastirea Tismana sau Manastirea Vodita).

In prezent, Manastirea Dalhauti este renumita in special datorita Icoanei Maicii Domnului, despre care se spune ca ar fi facatoare de minuni. Ansamblul este alcatuit din trei biserici, declarate monumente istorice. Biserica Izvorul Tamaduirii, cel mai important lacas dintre toate, ridicat din zid, se infatiseaza ca o constructie in forma de nava, fara turla. Desi nu se cunoaste cu exactitate anul ridicarii ei, pe usa este insemnat anul 1828, reprezentand cel mai probabil data in care lacasul a fost refacut. Istoria lacasului a cunoscut destule urcusuri si coborasuri, in vremea Primului Razboi Mondial suferind cele mai multe distrugeri, fiind chiar transformata de trupele germane in inchisoare pentru rusi. Aceasta a fost ulterior restaurata, intre anii 1992 – 1995. La numai cativa pasi de Biserica Izvorul Tamaduirii se gaseste si Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, construita din lemn, ce dateaza, conform pisaniei, din anul 1625. In poiana din spatele celor doua lacasuri, dincolo de lacul de aici, se inalta si cea de-a treia biserica: Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena, ridicata intre anii 1840 – 1850, insa infatisata in prezent intr-un stadiu de ruina, din cauza cutremurelor care si-au lasat amprenta asupra constructiei.

Avand o istorie de peste 300 de ani si un amplasament inedit, ansamblul Manastirii Dalhauti reprezinta un loc de rugaciune, dar si de destindere. Imprejurimile manastirii, cat si intreaga regiune a judetului Vrancea ofera posibilitatea de a vizita si alte atractii turistice: Rezervatia Naturala Focul Viu, la aproximativ 40 km, Mausoleul Eroilor de la Marasesti, la aproximativ 37 km sau Rezervatia Naturala Tisita, la o distanta de 30 km.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>