Manastirea Dealu – Targoviste

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul dambovita

 

Manastirea Dealu

Manastirea Dealu este un lacas de cult ortodox situat pe un deal aflat la o distanta de aproximativ 6 km de Targoviste, pe raza Localitatii Aninoasa. In acest loc cunoscut sub numele de Valea Voievozilor, isi duc linistite existenta cateva maicute, care si-au dedicat intreaga viata divinitatii, traind aici in comuniune cu natura si cu cele sfinte.

Album foto Manastirea Dealu

Harta zonala Manastirea Dealu – Targoviste

Descriere Manastirea Dealu

Primul lacas sfant a fost ridicat pe acest loc data inca din anul 1431, in timpul domnitorului Mircea cel Batran, insa pe locul vechii asezari monastice a fost ctitorita mai tarziu, intre anii 1499 – 1501, actuala manastire. Ansamblul monahal a fost finisat in timpul domnitorului Neagoe Basarab, cand a fost realizata si pictura lacasului, opera a mesterului Dobromir din Targoviste.

De-a lungul istoriei, Manastirea Dealu a avut un rol destul de important, aici fiind instalat primul tipar din tarile romane, cu ajutorul caruia a fost scrisa de catre Calugarul Macarie prima carte romaneasca: un liturghier. Lacasul a cunoscut insa si perioade mai putin fericite, in anul 1863, averea si terenurile manastirii fiind secularizate, iar mai apoi, in anul 1877, ansamblul monahal fiind transformat in lagar in care erau trimisi diversi prizonieri. Ulterior, a fost infiintata aici si o scoala de instruire a soldatilor, transformata mai apoi in depozit de arme si munitii. Intre anii 1912 – 1940, actuala incinta a manastirii a fost transformata intr-un liceu militar, care a incetat sa mai functioneze aici dupa ce cutremurul din 1940 a distrus majoritatea cladirilor. Dupa anul 1953, cladirile de aici au fost refacute, revenind la menirea lor initiala, aceea de a adaposti un lacas de cult. Lucrarile de renovare au durat pana in anul 1959, in urma lor fiind repus pe picioare vechiul ansamblu manastiresc reprezentativ pentru Tara Romaneasca din timpul epocii medievale.

Biserica manastirii, cu hramul la Sfantul Nicolae, a fost ridicata dupa un plan arhitectural traditional, prezent la majoritatea lacasurilor ortodoxe, cu altar, naos si pronaos, unde se gasesc in prezent mormintele domnitorilor Radu cel Mare si Mihai Viteazul. In ciuda tuturor evenimentelor neplacute petrecute aici de-a lungul timpului, biserica a fost singurul edificiu care si-a pastrat infatisarea initiala. Ca si element specific al acestei constructii se remarca fatada alba, pietruita a manastirii, decorata cu numeroase arcuri in forma de bolta.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>