Manastirea Dervent

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul constanta

 

Manastirea Dervent

Manastirea Dervent se numara printre cele mai cunoscute lacasuri de cult din regiunea Dobrogei de Sud, fiind localizata foarte aproape de malurile Dunarii, in localitatea Galita, la o distanta de aproximativ 20 km de granita cu Bulgaria. Renumele de care se bucura acest lacas se datoreaza in primul rand unei legende legata de crucile sfintite ale acestei manastiri, despre care se spune ca ar avea puteri tamaduitoare.

Album foto Manastirea Dervent

Harta zonala Manastirea Dervent

Descriere Manastirea Dervent

Manastirea Dervent a fost ridicata relativ recent, in prima jumatate a secolului al XX-lea, pe locul in care se pare ca exista in trecut o alta biserica, distrusa in totalitate. Acesta a fost sfintita in anul 1942, insa din pacate, la scurt timp, in anul 1959, manastirea a fost inchisa pentru o buna perioada, fiind redeschisa abia dupa anul 1990.

Planul arhitectural al manastirii este simplu, in forma de cruce, cu naos, pronaos si altar, fiind realizat de un mare arhitect al acelor vremuri: Nicolae Savulescu.

Principala atractie a acestei manastiri este reprezentata de Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului, daruita lacasului inca de cand acesta a inceput sa fie ridicat, in anul 1940. De-a lungul timpului, renumele icoanei s-a cladit pe baza numeroaselor miracole petrecute aici. Se spune ca datorita acestui obiect de cult au ramas in viata oameni ce sufereau de boli extrem de greu de vindecat, precum: cancerul sau paralizia. Icoana se gaseste si astazi in pronaosul manastirii, putand fi vazuta de toti credinciosii dornici sa viziteze lacasul.

Legendele raspandite de locuitorii din imprejurimi sustin sus si tare ca minunile petrecute la aceasta manastire de pe meleaguri dobrogene au o stransa legatura cu faptul ca in trecut, cu mii de ani in urma, patru dintre ucenicii Sfantului Andrei au propovaduit crestinismul in aceasta regiune, considerata sfanta si numita metaforic “Bethleemul romanesc“.

La numai doi km distanta de aceasta manastire se gasesc si ruinele unei vechi cetati ridicate aici de romani: Cetatea Dervent, distrusa de popoarele pagane. De asemenea, cadrul natural in care este amplasata manastirea reprezinta un avantaj, din aceasta zona a Dealului Ostrov fiind vizibila intreaga desfasurare a Luncii Dunarii.

Prezentare video Manastirea Dervent


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>