Manastirea Dimitrie Cantemir – Grumezoaia

harta lacas de cult manastire manastiri obiective turistice judetul vaslui

 

Manastirea Dimitrie Cantemir - Grumezoaia

Manastirea Dimitrie Cantemir din Grumezoaia se regaseste pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Vaslui, a fost construita in anul 1692 conform Hristoavelor Mosiei Urlati, ctitorie a marelui voievod si carturar Dimitrie Cantemir si este situata in localitatea Grumezoaia, judetul Vaslui, moldova, la aproximativ 20 km de municipiul Husi si 50 km de Vaslui.

Album foto Manastirea Dimitrie Cantemir – Grumezoaia

Harta zonala Manastirea Dimitrie Cantemir – Grumezoaia

Descriere Manastirea Dimitrie Cantemir – Grumezoaia

Manastirea Dimitrie Cantemir din Grumezoaia are hramurile Sfantul Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir pentru biserica noua si Intrarea in Biserica a Maicii Domnului pentru biserica veche.

Prima biserica a fost construita pe terenul primit de la Stefan cel Mare de catre Stan Posatnicul, iar in anul 1692, Dimitrie Cantemir construieste pe locul unei vechi biserici, din perioada lui Stefan cel Mare, o noua biserica din lemn, in poiana unei paduri seculare. Legendele spun ca dupa vechea traditie, unde se infigea sageata arcului trasa de Domnitor, acolo se aseza Masa Sfantului Altar al bisericii. Se poate admira si astazi trunchiul de stejar multisecular unde s-a infipt sageata.

Lacasul de cult a fost adapost si sprijin in momente de durere ale familiei Cantemir. Dupa anul 1711, cand in lupta de la Stanilesti, oastea domnitorului si armata tarului Petru I al Rusiei sunt infrante de catre armata otomana, Dimitrie Cantemir se refugiaza in Rusia, devenind cu timpul consilier si senator imperial al tarului, ramanand Antioh Cantemir, fratele lui Dimitrie Cantemir, sa continuie traditia de ctitor al manastirii prin donatii de mosii si odoare bisericesti.

In manastire s-a gasit un pomelnic al ctitoriilor din anul 1666, care in decursul anilor a adus imbunatatiri lacasului de cult. In anul 1802, manastirea trece de la chinovie de monahi la lacas de rugaciune si ascultare pentru maici si in anul 1855 aceasta a fost pustiita pana in anul 1996 din cauza unei epidemii de holera, revenind la viata spirituala monahala.

Biserica noua a fost construita in forma de nava, specific arhitectural moldovenesc, cu partea inferioara ridicata in forma de turn, unde se afla clopotnita. Catapeteasma este pictata pe piele, icoanele praznice si ale prorocilor fiind iesite in evidenta, iar in partea de jos sunt ilustrate icoane mari imparatesti pictate pe lemn. Zona unde a fost construita biserica noua, cu hramul Sfantul Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, ridicata in memoria ctotrului domnitor Dimitrie Cantemir, a fost sfintita in anul 1997.

Biserica veche a manastirii este monument istoric si pastreaza icoane ce dateaza din secolele XVII si XIX, pictate pe lemn si panza si tot aici se afla Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni si o racla cu particelele de noaste a mai multor sfinti, precum moastele Sf. Gheorghe, Sf. Grigorie Teologul, Sf. Ecatanna, Parintii ucisi in Sinai, Sf Prunci ucisi de Irod, Sf. Mucenici din Hozeva, Cuv. Arsenie, sfinti de la Lavra Pecerska Kiev. Lacasul de cult a fost restaurata, de la temelie in anul 2001, imprejmuita cu gard de piatra, fiind amenanjate spatii verzi si fantana din curtea manastirii.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Catedrala Episcopala din Husi, Muzeul Viticoli, Muzeul Eparhial, Manastirea Alexandru Vlahuta, Casa de cultura Alexandru Giugaru, Grupul Statuar Slava Eroilor Romani, Muzeul Municipal din Husi si Parcul Cuza Voda.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>