Manastirea Dobrovat – Iasi

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul iasi stefan cel mare

 

Manastirea Dobrovat

Manastirea Dobrovat se numara printre cele mai importante lacasuri sfinte ortodoxe din judetul Iasi, fiind de asemenea declarata monument istoric. Un aspect foarte important, ce a contribuit la renumele pe care il detine in prezent manastirea este faptul ca aceasta este ultima ctitorie a marelui domnitor moldovean, Stefan cel Mare.

Album foto Manastirea Dobrovat


Harta zonala Manastirea Dobrovat – Iasi

Descriere Manastirea Dobrovat

Intrucat se gaseste foarte aproape de Orasul Iasi, la o distanta de aproximativ 37 km, accesul catre aceasta locatie se realizeaza foarte usor, urmand traseul drumului national DN24. Manastirea este localizata pe teritoriul localitatii Dobrovat, pe malul paraului cu acealasi nume. Ansamblul monahal de la Dobrovat este alcatuit din Biserica Pogorarea Sfantului Duh, Biserica Paraclis Sfantu Gheorghe, un turn cu clopotnita, o cladire ce adaposteste chiliile calugarilor si un mic zid de incinta. Constructia primei biserici de la Manastirea Dobrovat a fost inceputa in anul 1503, fiind finalizata un an mai tarziu, in 1504. Ctitorul acesteia a fost Stefan cel Mare, care a murit, din pacate, inainte de a vedea aceasta constructie finalizata. Locul pe care a fost amplasata constructia a fost special ales, intrucat aici a existat chiar inainte de zidirea manastirii un vechi schit, infiintat de Giurgiu Calugaru. Dupa moartea domnitorului, de lucrarile realizate la manastire s-a ocupat fiul acestuia, Bogdan al III-lea. La fel ca intregul teritoriu moldovenesc, Manastirea Dobrovat a fost si ea tinta tatarilor, a turcilor si a celorlaltor popoare care se stabilisera in imprejurimile Dobrovatului dupa cea de-a doua jumatate a secolului al XV-lea. Distrusa in mai multe randuri de-a lungul timpului, manastirea ajunge intre anii 1865 – 1900 intr-un stadiu deplorabil, aici fiind amenajata Puscaria Dobrovat. Dupa 1900, aceasta a servit timp de trei ani drept orfelinat pentru fete, iar mai apoi a fost aici o scoala de agricultura. Manastirea a inceput sa fie locuita din nou de calugari dupa anul 1930, iar dupa 1990 si-a recapatat definitiv statutul de asezamant monahal.

In prezent, aspectul pe care il are Manastirea Dobrovat se datoreaza unui efort sustinut, cel mai mare merit din intregul proces de restaurare revenindu-i Ioanei Grigorescu, cea care s-a ocupat de arhitectura specifica moldoveneasca a acestei cladiri. Pictura interioara a bisericii dateaza din anul 1531, fiind pastrata inca din acel an, aproape integral. S-au pastrat de-a lungul timpului in aceasta manastire numeroase obiecte de patrimoniu, precum un epitrahil si un epitaf din vremea lui Stefan cel Mare, aflate in prezent in cadrul Muzeului National de Istorie al Romaniei, din Bucuresti, un potir de argint aurit si mai multe carti vechi bisericesti. In anul 2004, in incinta Manastirii Dobrovat a fost amplasat si un bust al lui Stefan cel Mare.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. r3mu4
    2012-02-01
    17:33:55

    drumul de acces principal nu este deloc greu de strabatut, ba din contra accesul se face ffff usor mai ales k intreg tronsonul de drum din DN 24 pana la manastire este complet asfaltat!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>