Manastirea Durau – Neamt

durau lacas de cult manastiri obiective turistice judetul neamt

 

Manastirea Durau

Situata la poalele versantilor masivi ai Muntilor Ceahlau, pe teritoriul Statiunii Durau, Manastirea Durau se numara printre cele mai cunoscute sihastrii din intreaga regiune. Asezata intr-un cadru natural linistit din Localitatea Ceahlau, ferit de agitatia cotidiana, acest lacas pare un loc ideal pentru a petrece cateva clipe de liniste, mai aproape de natura si de cele sfinte.

Album foto Manastirea Durau

Harta zonala Manastirea Durau – Neamt

Descriere Manastirea Durau

Zona Muntilor Ceahlau a fost cunoscuta cu sute de ani in urma ca un loc in care multi credinciosi se retrageau prin acele locuri, traind si rugandu-se in pustietate. Lacasul de cult de la Durau a fost ridicat in timp, pe locul in care o buna bucata de vreme a functionat un schit de maicute. Pe locul micutei sihastrii datata de istorici inca de pe la inceputul secolului al XVII-lea, a fost cladit in timp un adevarat complex monahal, mai trainic, regasit in prezent pe lista celor mai importante monumente istorice din judetul Neamt, amenajat cu sprijinul Mitropolitului Moldovei de la acea vreme, Veniamin Costachi.

Biserica actuala a Manastirii Durau, ridicata dupa un plan arhitectural triconc si acoperita de trei turle semete din lemn, a fost construita incepand cu anul 1830 pana in anul 1835, dupa cum reiese din pisania intiparita in pridvorul lacasului. Pe langa lacasul propriu zis, ansamblul monahal reuneste si alte constructii ce isi poarta si ele in spate istoria, reprezentand obiective importante ale complexului. Printre acestea se numara casa mitropolitului Veniamin, ridicata in anul 1832 si casa unui monah, Varahil Moraru, datata si ea tot din secolul al XIX-lea. Staretia manastirii si clopotnitele, cea veche, din lemn, ridicata in aceeasi perioada cu biserica si cea de zid, ridicata pe la inceputul secolului al xx-lea si pietrele funerare de aici completeaza cu succes imaginea ansamblului.

Incinta manastirii nu se lasa nici ea mai prejos, fiind decorata cu picturi bisericesti, ce dateaza inca din anul 1853, ce ii apartin unui pictor din Constantinopol. Printre picturi, isi fac locul si icoanele vechi ale lacasului, dintre care merita a fi amintita Icoana Maicii Domnului, ce dateaza inca din secolul al XVIII-lea, fiind apreciata de credinciosi drept facatoare de minuni. Un alt impresionant element de decor din interiorul lacasului este catapeteasma foarte frumos sculptata in lemn de tei si poleita cu aur.

Pe langa vizitarea manastirii, o plimbare la pas, prin acesti munti ai Neamtului, printre peisaje pitoresti ce incanta ochii, poate reprezenta cel mai frumos mijloc de curatare a sufletului. La numai 5 km de manastire se gaseste si Cascada Duruitoarea, o spectaculoasa cadere de apa devenita deja un simbol al statiunii de aici.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Ana Dobrotei
    2014-03-20
    15:18:48

    Citesc articolele cu vocea din videoclipurile voastre! :)) Super, voi vizita acest obiectiv la vara sper

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>