Manastirea Frumoasa – Iasi

iasi lacas de cult manastiri obiective turistice judetul iasi

 

Manastirea Frumoasa

La poalele Dealului Cetatuia, pe malul drept al Bahluiului, un rau ce strabate pitorestile meleaguri iesene, se gaseste un important obiectiv turistic al Orasului Iasi, Manastirea Frumoasa. Manastirea are un nume sugestiv, ce ne face sa ne gandim la peisajele intalnite in aceasta zona a Moldovei.

Album foto Manastirea Frumoasa

Harta zonala Manastirea Frumoasa – Iasi

Descriere Manastirea Frumoasa

Intregul ansamblu monahal de aici este inscris pe lista celor mai importante monumente istorice ale judetului, dominand peisajul de ses din aceasta zona a Bahluiului prin masivitatea constructiilor sale, in special al turnului ce se ridica semet in fata zidului de piatra ce inconjoara manastirea.

Initial, Manastirea Frumoasa a fost ridicata in perioada anilor 1583 – 1586, de catre hatmanul Melentie Balica, pe locul unui lacas de lemn mai vechi, insa constructia a suferit modificari pe vremea domitorului Grigore Ghica, in anii 1727 – 1733, perioada in care biserica de aici este rezidita din temelie, fiind extins de asemenea si intregul ansamblu monahal, ce a jucat o buna bucata de vreme rolul de resedinta de vara pentru aceasta familie de domnitori moldoveni. Biserica a fost restaurata din nou, douazeci de ani mai tarziu, in timpul domniei fiului lui Grigore Ghica, Matei Ghica, constructia de atunci rezistand pana in anul 1836, cand a inceput zidirea bisericii ce rezista inca in zilele noastre. In curtea bisericii a fost ridicata si o cruce pentru a-i comemora pe soldatii romani cazuti pe front in perioada Primului Razboi Mondial.

Ansamblul monahal reuneste sase constructii, amintind de arhitectura specifica a unei epoci demult apuse. Se gaseste aici Biserica Sfintii Voievozi, ridicata in perioada anilor 1836 – 1839, zidul de incinta ce inconjoara lacasul ridicat inca din anii 1726 – 1733, Curtea Domneasca, intalnita deseori si sub denumirea de palatul de pe ziduri, ce dateaza din anii 1818 – 1819, turnul clopotnita construit intre anii 1819 – 1833, Mausoleul lui Grigore Sturdza aflat chiar langa biserica si Palatul Domnitelor, aflat insa in prezent in ruine.

Arhitectura Manastirii Frumoasa difera de cea a bisericilor tipice feudale intalnite la acea vreme in spatiul romanesc, interiorul lacasului nefiind divizat in incaperi diferite, ci doar fiind creata iluzia existentei naosului si pronaosului prin construirea unui arc imens ce desparte incaperea in doua cupole. Intrarea in biserica se face printr-o arcada imensa, construita in stil doric, sustinuta de patru coloane, iar deasupra constructiei se ridica patru turnuri ridicate dupa stilul celor rusesti. Intreaga constructie impresioneaza in primul rand prin dimensiunile sale impresionante, asemanandu-se foarte mult cu un alt lacas din Iasi, Biserica Sfantul Spiridon.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>