Manastirea Galata

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul iasi

 

Manastirea Galata

Manastirea Galata a fost ctitorita la sfarsitul secolului al XVI lea in vestul orasului Iasi, fiind sfintita in anul 1584. Lacasul de cult are hramul Inaltarea Domnului si Sfantul Apostol Iacob si a servit drept model pentru constructia altor manastiri, precum Manastirea Dragomirna, Manastirea Trei Ierarhi si Biserica Aroneanu.

Album foto Manastirea Galata

Harta zonala Manastirea Galata – Iasi

Descriere Manastirea Galata

Manastirea a fost construita la o altitudine de 100 de metri, pe Dealul Galata, care ia forma unui platou, ridicandu-se in panta spre partea de sud-vest, pana in zona Miroslava. Datorita acestei pozitionari, manastirea poate fi vazuta din diverse parti ale orasului. Aspectul de fortareata este dat de zidurile prevazute cu creneluri, care inconjoara biserica, aceasta fiind folosita in trecut si pe post de loc de aparare sau chiar resedinta domneasca.

Initial, prima manastire construita in aceasta zona a fost Manastirea “Galata din vale”, a carei constructie a inceput in anul 1577, avandu-l ca si ctitor pe voievodul Petru Schiopul al Moldovei. Aceasta prima manastire a avut o pozitionare care a daunat, temelia fiind asezata intr-un loc nesigur, in apropierea locului in care a fost mai apoi ridicata Manastirea Frumoasa. In timp, zidurile manastirii s-au surpat si din cauza unei alunecari de teren aceasta a fost daramata. Dupa ce s-a intamplat asta, domnitorul a hotarat ctitorirea unei a doua manastiri, de data aceasta pe dealul de langa oras, deal care domina valea Raului Nicolina. Din vechea manastire nu a rezistat decat clopotul, decorat in trei registre. Clopotul a fost pastrat pana astazi in curtea manastirii “Galata din deal“.

Arhitectura Manastirii Galata era unica pentru acea perioada in zona Moldovei, elementele arhitectonice prezente nemaifiind intalnite pana atunci.
Intre anii 1582 si 1584 a fost ridicata Manastirea “Galata din deal”, dar si restul cladirilor, precum corpul de chilii, staretia, trapeza si arhondaricul, folosit pentru cazarea oaspetilor. Se pare ca numele provine de la Cartierul Galata, care putea fi gasit la Constantinopol. In anii urmatori, chilia si trapeza s-au deteriorat, iar in anul 1762 un puternic incendiu a afectat catapeteasma si obiectele aflate in interiorul bisericii.

Cel care a ajutat la inzestrarea bisericii cu odoare din nou a fost Domnul Grigore Callimachi, iar pictura interioara a fost refacuta in anul 1811 de catre zugravul Vasile Dubrovski. Pentru o perioada indelungata, Biserica Manastirii Galata a fost biserica parohiala, o data pe luna un preot venind aici pentru a sluji. Manastirea Galata si restul cladirilor care apartineau de aceasta au avut numeroase intrebuintari. De la scoala de sericicultura, care a functionat in perioada anului 1865, pana la casele agumenesti care au fost folosite drept inchisoare, primind numele de Penitenciarul Central Iasi.
In perioada comunista, biserica manastirii a servit drept biserica de mir, efectuandu-se slujbe in ziua de duminica.

In jurul anului 1990, Manastirea Galata a fost refinantata ca manastire de maici, cu binecuvantarea Mitropolitului Moldovei si Bucovinei.
Manastirea are o arhitectura deosebita. Este construita in plan triconic, fiind impartita in naos, pronaos, gropnita si altar. Cele trei ferestre se termina in arc frant, iar pridvorul este imbogatit de o bolta semisferica.  Accesul in pridvor se facea prin usile cu chenare semisferice aflate in partea de sud si de nord. Prin usa incadrata de patru muluri se trece din pridvor in pronaos. Caracterul special al acestei usi este dat de bazele decorate, terminate in arc frant. Doua coloane libere si doua angajate in zidurile laterale sustin arcadele puternice care despart incaperea mormintelor de naos. In zidul nordic al gropnitei se poate observa o usa care ofera accesul la niste trepte care duc spre o incapere secreta.
In incinta manastirii, domnitorul Petru Schiopul a construit o casa domneasca ce a servit drept adapost pentru el si alti domnitori.

Se observa delimitarea dintre cele doua etaje si turnul clopotnita prin braul de piatra. Turnul clopotnita a fost impodobit, la dorinta Domnitorului Mihail Sturzda, cu o stema in relief a Moldovei.
Manastirea Galata din Iasi este un important monument din acest oras, fiind o buna reprezentare a influentei muntene asupra arhitecturii moldovenesti.

Pe teritoriul orasului Iasi se gasesc numeroase lacasuri de cult, precum Biserica Sfintii Atanasie si Chiril, Manastirea Golia si Manastirea Cetatuia. De asemenea, credinciosii pot accesa si Biserica Sfantul Nicolae Domnesc, Manastirea Dobrovat, Bucium, Frumoasa, dar si Sinagoga Mare, care este un lacas de cult evreiesc, construit intre anii 1657 si 1671. Iubitorii de natura pot observa celebrii Plopi fara sot, Parcul Copou si Dealul Bucium. Datorita largii palete de obiective ce pot fi vizitate, orasul Iasi este locul ideal pentru o vacanta binemeritata.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>