Manastirea Gavanu

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice judetul buzau

 

Manastirea Gavanu

Manastirea Gavanu este o manastire ortodoxa de maici situata in localitatea Manzalesti, judetul Buzau, la aproximativ 15 km distanta de Platoul Meledic.

Album foto Manastirea Gavanu

Harta zonala Manastirea Gavanu

Descriere Manastirea Gavanu

Manastirea Gavanu a fost construita in anul 1707 ca fiind un lacas monahal in Fundul Gavanului intre doua izvoare numit La Lastuni dar din cauza apelor vijelioase si mari ce coborau din munte a fost mutata in Poiana din Vale.

In anul 1821 lacasul de cult a fost profanat si ars din temelii de catre turci.

In anul 1828 se ridica noua biserica sub poalele Muntelui Gavanu intr-o pajiste plina cu flori, avand de jur imprejurul ei paduri protejate de un semicerc de stanci inalte ce poarta denumirea de Curcubeta.

La construirea manastirii s-au folosit barne din lemn de brad izolate cu scandura, fundatie din piatra, absidele altarului în şapte laturi cu patru turle egale pe axul longitudinal şi două turle mici egale pe absidele laterale.

Din anul 1951 se transforma in manastire de maici cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

In curtea manastirii se gaseste clopotnita lacasului (unul dintre clopote dateaza din anul 1792), alaturi de paraclisul ce a fost ridicat dupa 1990, purtand hramul Sfanta Cuvioasa Parascheva. De asemenea, se intalnesc aici cateva chilii, locatii gospodaresti si un mic iaz amenanjat.

Manastirea Gavanu este o oaza de liniste si spiritualitate.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Platoul Meledic, Grunjul de la Manzalesti, Rezervatia naturala Padurea Gavanu, Focul viu – Lopatari, Manastirea Poiana Marului din Bisoca, Zidul Uriasilor din Valea Salciei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>