Manastirea Ghighiu – Prahova

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul prahova

 

Manastirea Ghighiu

Manastirea Ghighiu este un lacas de cult ortodox, fiind situata la aproximativ 5 km de Orasul Ploiesti, in Satul Ghighiu din judetul Prahova. Renumita intre credinciosi pentru marea comoara spirituala, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului adusa la noi in tara tocmai din Siria si pentru izvorul tamaduitor de aici, manastirea dainuie pe acest teritoriu de mai bine de patru secole.

Album foto Manastirea Ghighiu

Harta zonala Manastirea Ghighiu – Prahova

Descriere Manastirea Ghighiu

Marturiile cele mai vechi legate de existenta acestui lacas de cult dateaza inca de la sfarsitul secolului al XVI-lea, cand este mentionat in diverse scrieri faptul ca pe acest loc exista un schit al logofatului Coresi si al sotiei sale, jupanita Slavita. Urmele acestei sihastrii au fost sterse in totalitate de trecerea timpului, insa in acelasi loc au fost ridicate prin anul 1817 o biserica mica din lemn si mai multe chilii. Constructia manastirii existente in zilele noastre a fost inceputa in anul 1858, sub supravegherea staretului Eftimie, icoanele din interior fiind opera marelui pictor Gheorghe Tattarescu. De la zidire, manastirea a suferit de-a lungul timpului mai multe incidente neplacute, fiind bombardata, incendiata si transformata chiar de catre armata germana in timpul Primului Razboi Mondial in fabrica de conserve. Constructia fost restaurata insa in anii 1950 de catre Patriarhul Justinian Marina, fiind transformata intr-un final in anul 1952 in manastire de maici.

Construita dupa o arhitectura ce a avut ca model stilul brancovenesc, manastirea isi sarbatoreste hramul la Izvorul Tamaduirii, zi in care o multime de credinciosi se strang aici pentru a lua apa de la izvorul vindecator al schitului. Se spune ca cei care se spala cu apa de la aceasta manastire in ziua de 29 aprilie cand se sarbatoreste in fiecare an Izvorul Tamadauirii vor fi vindecati de orice fel de suferinta, fie ea fizica sau sufleteasca.

Puterea izvorului este dublata de prezenta Icoanei Maicii Domnului, aceasta credinta avandu-si originea intr-o veche intamplare, petrecuta cu mult timp in urma. Legenda spune ca pe vremea cand Leon cel Mare era imparat in fostul Constantinopol (Istanbulul de astazi) i-ar fi iesit in cale un om orb care i-a cerut apa, imparatul fiind calauzit apoi de Maica Domnului spre o padure pentru a cauta un izvor cu apa. Aceasta l-a condus se pare catre un izvor facator de minuni, caci spalandu-se cu apa de aici pe fata, orbul si-a recapatat vederea.

Icoana pictata pe lemn de santal adusa din Siria este o icoana ce ii tulbura pe toti credinciosii, deoarece indiferent de unghiul din care este privita imaginea Maicii Domnului, aceasta pare sa aiba ochii plansi. Maicutele de la Ghighiu sunt martore la minunile savarsite de-a lungul timpului si sustin ca sfanta icoana este mereu aici pentru a le asculta necazurile celor nevoiasi.

Construita din caramida, Manastirea Ghighiu are o arhitectura impunatoare, fiind intinsa pe o suprafata de aproximativ 416 metri patrati, respectand planul treflat cu privor inchis, naos, pronaos si altar. Din punct de vedere arhitectural, manastirea impresioneaza prin perfectiunea stilului artistic, prin sobrietatea interiorului si prin decoratiunile simple, dar deosebit de speciale. Naosul este separat de pronaos doar printr-o bolta sub forma de arc, incaperea fiind luminata de cinci ferestre de o marime potrivita.

Curtea manastirii impresioneaza prin frumusetea florilor si prin verdele copacilor foarte bine ingrijiti, chiar la rasarit gasindu-se si Biserica Mica a Cimitirului, construita din caramida in anul 1832, dupa aceeasi arhitectura cu Manastirea Ghighiu, ctitorul acesteia fiind setrarul Panait Marunteanu, impreuna cu sotia sa Ecaterina.

Langa cele doua constructii, in partea stanga a curtii manastirii se gaseste si un agheasmatar, foarte cunoscut deja in randul oamenilor credinciosi. In spatele manastirii de aici se afla celebrul izvor tamaduitor, al carui debit scade insa an de an. De fiecare data, la sarbatorirea hramului Manastirii Ghighiu, curtea si spatiul din jurul izvorului sunt umplute pana la refuz, credinciosii strangandu-se intr-un numar foarte mare in semn de recunostinta.

Prezentare video Manastirea Ghighiu


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Larisa
  2014-04-26
  15:18:12

  Super articolul. Am fost aici, si am vizitat multe alte locuri. Calatorii superbe va doresc!

   
 2. GABRIELA ZAMFIR
  2012-11-25
  17:33:58

  am fost

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>