Manastirea Golia – Iasi

iasi lacas de cult manastiri obiective turistice judetul iasi

 

Manastirea Golia

Manastirea Golia se numara printre cele mai cunoscute lacasuri de cult din Orasul Iasi, fiind una dintre emblemele patrimoniului acestei asezari. Numita astfel dupa ctitorul primului lacas de aici, din Targul Cucu, manastirea reprezinta un important centru cultural, fiind si o atractie turistica de seama a zonei.

Album foto Manastirea Golia

Harta zonala Manastirea Golia – Iasi

Descriere Manastirea Golia

Aspectul lacasului de la Golia aduce foarte mult cu o fortareata specifica perioadei medievale. Desi primul lacas ridicat aici a fost ctitorit de Ioan Golia, un mare logofat al acelor vremuri, avandu-si originea undeva prin secolul al XVI-lea, nu se cunosc foarte multe detalii referitoare la arhitectura initiala. Aspectul actual al manastirii i se datoreaza domnitorului Vasile Lupu, aceasta fiind refacuta in timpul domniei acestuia, intre anii 1650 – 1653 si terminata in anul 1660, de catre mostenitorul Stefanita. Aceasta constructie nu seamana in niciun fel cu lacasurile de cult ortodoxe moldovenesti. Aceasta se prezinta mai degraba ca un amestec de stiluri diverse, dintre care se remarca cel baroc si cel bizantin, stilul sau arhitectural reflectand influentele specifice perioadei Renasterii tarzii din spatiul romanesc.

Constructia se caracterizeaza prin masivitate, avand o inaltime de aproximativ 30 metri. Zidurile sale inalte culmineaza cu un acoperis imprejmuit de sapte turle imense, fiecare avand diferite caracteristici ce le individualizeaza, construite cel mai probabil pe rand, de-a lungul timpului. In ceea ce priveste planul interior al constructiei, aceasta urmeaza modelul traditional, accesul in interior facandu-se printr-un pridvor, din care se patrunde in pronaos, naos si altar.

Curtea manastirii este incadrata de un zid inalt, ce atinge 9 metri inaltime si aproximativ un metru grosime, in fiecare colt al acesteia gasindu-se turlele ridicate inca din anul 1667. Tot aici se gaseste si turnul clopotnita sau Turnul Goliei, reabilitat in anul 1990. Inalt de 30 metri, turnul ofera vizitatorilor dispusi sa faca efortul de a urca toate cele 120 de trepte, o frumoasa panorama asupra orasului. In interiorul ansamblului monahal se mai pastreaza de asemenea si o casa ce dateaza din perioada secolului al XVIII-lea, care a avut onoarea de a constitui locuinta temporara pentru vreme a scriitorului Ion Creanga, pe vremea in care acesta era diacon al lacasului.

Aici, la Manastirea Golia, este gazduit Centrul Cultural Misionar Doxologia, subordonat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, iar in casa aflata in curtea manastirii a fost deschis aici inca din anul 1955, Muzeul Ion Creanga, ce adaposteste o expozitie a catorva materiale documentare ce reconstituie putin din viata si activitatea scriitorului.

In Iasi se gasesc si alte puncte de interes pentru toti cei care doresc sa il viziteze. Se regasesc aici biserici, manastiri, catedrale, case memoriale, cladiri cu mare valoare istorica si monumente importante ce confera orasului un amestec interesant de elemente vechi si noi si dau asezarii un farmec aparte. Printre aceste se numara Biserica Sfantul Nicolae Domnesc, cea mai veche cladire sfanta din oras, Catedrala Mitropolitana, inclusa pe lista monumentelor istorice, Manastirea Galata, Biserica Sfantul  Sava, Biserica Sfintii Atanasie si Chiril, Manastirea Cetatuia, ctitorita de catre Gheorghe Duca sau Manastirea Frumoasa, ridicata in secolul al XVIII-lea.  Exista aici si un lacas de cult evreiesc, Sinagoga Mare din Iasi, inclusa pe lista monumentelor istorice si considerata cel mai vechi lacas de cult evreiesc pastrat pe teritoriul Romaniei. Palatul Culturii este o alta cladire emblematica a orasului, construita pe locul vechii Curti Domnesti Medievale Moldovenesti. Primaria Iasiului este de asemenea un punct de interes pentru turisti, avand sediul intr-un fost palat: Palatul Roznovanu. In Iasi se afla si cea mai veche gradina botanica: Gradina Botanica Anastasie Fatu, ce poarta numele medicului ce a infiintat-o. La o distanta de aproximativ 6 km de Iasi, pe Dealul Bucium, se gaseste o alta importanta atractie turistica a zonei, Manastirea Bucium. Un alt obiectiv turistic reprezentativ pentru orasul Iasi este Gradina Copou, sau Parcul Copou, cel mai vechi parc din oras, ce se afla pe Dealul Copoului, oaza de liniste si relaxare, recunoscut pentru faimosul Tei al lui Eminescu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>