Manastirea Grajdeni

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice judetul vaslui

 

 

Manastirea Grajdeni

Manastirea Grajdeni se numara printre cele mai cunoscute lacasuri de cult din regiunea judetului Vaslui, fiind localizata intr-o regiune pitoreasca a acestor meleaguri moldovenesti, la o distanta de numai 15 km de Orasul Barlad.

Album foto Manastirea Grajdeni

Harta zonala Manastirea Grajdeni – Vaslui

Descriere Manastirea Grajdeni

La manastire se ajunge foarte simplu, urmand traseul unei sosele judetene, desprinsa din drumul national ce leaga Barladul de Targu Bujor si Galati. Drumul spre manastire este pietruit si incepe la o distanta de aproximativ 3 km distanta de la iesirea din Barlad, serpuind in continuare, pe o lungime de inca 12 km, printre poieni si coline domoale, pana in Localitatea Grajdeni. Lacasul vegheaza asupra acestei asezari din poiana situata pe platoul unui deal de la marginea satului, de unde se poate admira intreaga vale.

Numele pe care il poarta lacasul ce gazduieste astazi o obste de maicute credincioase provine de la grajdurile in care erau adapostiti in trecut caii Postei. Legendele locului spun ca primul lacas de aici ar fi fost ridicat la initiativa Domnului Petru Rares. Se spune ca aici s-ar fi intalnit Petru Rares cu o oaste de calareti sositi de la Suceava, pentru a-i transmite acestuia vestea ca a fost ales domn. Incantat de vestea primita si dornic sa-si arate recunostinta, acesta a hotarat sa ridice aici o biserica.

Nu se cunoaste data exacta a construirii manastirii, insa se stie sigur ca prima bisericuta de lemn a fost ridicata aici in timpul primei domnii a lui Petru Rares, din anii 1527-1538. Bisericuta a rezistat numai pana in anul 1711, cand tatarii au cotropit intreaga zona, incendiind si lacasul. Din primul lacas ridicat aici au ramas intregi un singur pomelnic al domnitorului, redactat in limba slavona si o icoana ce infatiseaza chipul Maicii Domnului. Ulterior, in anul 1853, pe locul primei ctitorii a lui Petru Rares, s-a ridicat un lacas nou, daramat insa la scurt timp, in anul 1870.

Un nou lacas a fost ridicat de catre Episcopul Anania, fiind sfintit in anul 1872 si sarbatorindu-si hramul in ziua Sfantului Nicolae. Schitul a fost ridicat la rangul de manastire in anul 1952, fiind locuita de o obste de maicute, ce au ajuns la numarul de 100 pana in anul 1960. In acelasi an, acestea au fost insa alungate. Desi manastirea nu a fost niciodata desfiintata oficial, aceasta a inceput sa aiba de suferit odata cu trecerea timpului. Cutremurele din anii 1977 si 1986 si-au lasat si ele amprenta asupra cladirii manastirii.

Reparatii s-au facut aici in anii 1987 si 1990, ca urmare a efortului sustinut al preotului Ionel Gherasim, respectiv, al preotului Ciprian Timofte, care, in toamna anului 1990, a contribuit si el la reconstructia lacasului. Retencuita atat in interior, cat si in exterior, pictata si repopulata cu maici, manastirea a devenit mai infloritoare ca odinioara. S-au ridicat de asemenea aici mai multe constructii, luand nastere un adevarat ansamblu monahal, cu chilii, staretie, trapeza, ateliere, magazii, o bucatarie si un paraclis.

In prezent, manastirea ilustreaza perfect modelul al arhitecturii traditionale moldovenesti, cu un plan in forma de cruce si cu interiorul divizat in naos, pronaos si altar, acesta din urma fiind unul incapator si luminat de doua ferestre, postate in partile de sud si nord.

Celor care vor sa descopere si alte frumuseti ale locului le stau la dispozitie si alte obiective turistice ce merita vizitate de cei ce trec prin aceasta zona. Imprejurimile Vasluiului, precum si intregul judet sunt de asemenea ofertante in ceea ce priveste obiectivele turistice. Aceste locuri se remarca in primul rand prin valoarea lor istorica, prin potentialul arheologic si tezaurele identificate aici de catre cercetatori, dar si prin valoarea etnografica a asezarilor. Zona Orasului Husi, aflat la o distanta de mai putin de 50 de km de Vaslui, este cunoscuta pentru podgoriile intinse din care se obtine unul dintre cele mai calitative vinuri din aceste parti ale Moldovei.

Poate fi vizitat aici Muzeul Viticol. De asemenea, in regiunea judetului Vaslui se gasesc cateva lacasuri de cult importante, precum Manastirea Moreni, Manastirea Malinesti, Manastirea Grajdeni, Manastirea Bujoreni sau Manastirea Movila lui Burcel. Alte obiective turistice ale judetului, importante din punct de vedere cultural si etnografic, ar fi Conacul Rosetti Solescu si Casa Memoriala Elena Cuza din Solesti, Casa Personalitatilor Barladene din Barlad sau muzeele satesti din Giurcan, Grumezoaia, Tacuta, Vulturesti si Vutcani.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Panaintevali Vali
    2014-03-06
    12:12:41

    Da am fost soțul meu este din sat.E o adevarata minune ce au făcut calitativ la mănăstire.STiu locul de cand nu era refăcută mănăstirea.Merita vizitată.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>