Manastirea Hancu

lacas de cult manastiri republica moldova

 

Manastirea Hancu

Manastirea Hancu, la fel ca si Manastirea Capriana, face parte din lista celor mai cunoscute lacasuri sfinte de pe intreg teritoriul Basarabiei, fiind situata intr-o vale pitoreasca inconjurata de paduri seculare, aproape de izvorul raului Cogalnic, la o distanta de aproximativ 55 km in directia vest fata de Orasul Chisinau.

Album foto Manastirea Hancu

Harta zonala Manastirea Hancu – Basarabia

Descriere Manastirea Hancu

Manastirea Hancu este o manastire de maici, ridicata in anul 1678, pe locul in care se afla in trecut un schit de calugarite. Lacasul a fost construit de catre un mare stolnic din acea vreme, Mihail Hancu, la insistenta fiicei acestuia. Exista chiar si o legenda legata de existenta acestei manastiri, care spune ca in timp ce stolnicul, impreuna cu fiica sa Paraschiva, erau urmariti de tatari, s-au ascuns intr-o poiana inconjurata de codri. Salvandu-se astfel, stolnicul a promis ca va ridica pe acest loc o manastire, ca omagiu adus lui Dumnezeu. In jurul anului 1784, staretul manastirii, Varlaam al II-lea, mai constuieste aici o biserica din lemn, cu hramul la Adormirea Maicii Domnului si cateva chilii pentru calugari si maicute. Ridicata initial din lemn, constructia a avut foarte mult de suferit in urma numeroaselor invazii ale tatarilor, ramanand periodic pustie. A fost restaurata si zidita abia in anul 1835, arhitectii urmand stilul rusesc – bizantin. Mai tarziu, in 1841, a fost ridicata langa aceasta si o biserica de iarna. Complexul a avut foarte mult de suferit in perioada dominatiei sovietice, cand manastirea a fost inchisa de catre autoritati, la fel ca majoritatea lacasurilor sfinte de pe teritoriul Moldovei, exceptie facand Manastirea Japca. In perioada anilor 1956 – 1990 a functionat aici o baza de tratament si de odihna, sub administratia Ministerului Sanatatii. Biserica de vara a avut de asemenea de suferit, fiind transformata in club de distractii pentru studenti. Au fost dezgropate si mormintele calugarilor care si-au dedicat intreaga viata acestui lacas si au fost furate din interior foarte multe lucruri pretioase. Manastirea a fost redeschisa credinciosilor dupa o lunga perioada, in anul 1990, in urma unor insistente indelungate venite din partea localnicilor. Dupa ce a fost redeschisa si amenajata din nou, Manastirea Hanca a devenit una dintre cele mai renumite si vizitate lacasuri sfinte, atat de catre turistii din tara, cat si din afara granitelor Republicii Moldova. Cel mai mare flux de turisti se inregistreaza in jurul zilei de 27 octombrie, cand crestinii sarbatoresc Sfanta Paraschiva, ziua hramului acestei manastiri. Manastirea Hancu adaposteste o racla in care se gaseste o mica parte din ramasitele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Manastirea Hancu precum si intregul complex, merita a fi vizitate intrucat impresioneaza orice vizitator prin dimensiunile foarte mari si prin cladirile impunatoare care se gasesc aici. Manastirea este dispusa pe doua nivele, aspect foarte rar intalnit la alte lacasuri sfinte. Langa manastire se gaseste si un faimos izvor de apa minerala, care se presupune ca ar avea proprietati curative. Izvorul a adus si mai multa faima manastirii, datorita faptului ca apa de aici este imbuteliata si comercializata sub marca “Manastirea Hancu”.

Prezentare video Manastirea Hancu


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>