Manastirea Harbovat

lacas de cult manastire manastiri

 

Manastirea Harbovat
Valea raului Ichel gazduieste Manastirea Harbovat, manastire ce a fost construita in anul 1730. Informatiile cu privire la cine a ridicat manastirea sunt contradictorii.

Album foto Manastirea Harbovat

Harta zonala Manastirea Harbovat

Descriere Manastirea Harbovat

Se crede ca cel ce a ajutat la constructia lacasului de cult a fost boierul Constantin Carpuz, insa istoricii afirma ca acesta a fost ridicat de calugarii veniti din manastirea Bersan, din Polonia.

Manastirea a trecut prin numeroase perioade negre. Pana in anul 1812 trecuse prin trei incendii, fapt care a determinat pierderea intregii arhive.

In locul vechii biserici realizate din lemn, Stefan si Elena Lupu au ridicat biserica de vara, ce poarta hramul Adormirea Maicii Domnului, in 1870 fiind ridicata si Biserica Pogorarea Sfantului Duh.

Manastirea Harbovat s-a facut remarcata in anii 60 din secolul al XX lea, cand era una dintre ultimele manastiri functionale din Moldova. Majoritatea monahilor care erau alungati din manastiri isi gaseau locul aici. Astfel, numerosi calugari de la manastirile din imprejurimi puteau fi gasiti aici.

Insa, nici Manastirea Harbovat nu a scapat. In anul 1962, aceasta a fost pusa sub atac iar averea manastireasca a fost distrusa, alaturi de altar, catapeteasma si morminte.

Biserica a fost transformata in clubul scolii, in timp ce subsolurile serveau drept depozite. Odata cu trecerea timpului si cu deteriorarea lacasului, acesta a ajuns sa foloseasca pe post de grajd pentru animale.

Intre anii 1988 si 1989 manastirea a trecut printr-o perioada de restaurare, care a fost sustinuta de administratia scolii, care a fost in functiune pana in 1992, cand manastirea si-a reintrat in functiune.

Biserica Adormirea Maicii Domnului, biserica de vara a fost sfintita in anul 1992. Aceasta se intinde pe un plan traditional, sub forma dreptunghiulara, din care se remarca turla clopotnitei ce se inalta pe patru nivele, avand o forma patrata.

Biserica Harbovat s-a facut remarcata in special prin icoana Maicii Domnului cu Pruncul din Harbovat, icoana ce dateaza inca din secolul al XVIII lea.

Prezentare video Manastirea Harbovat


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>