Manastirea Harjauca

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice basarabia

 

Manastirea Harjauca

Manastirea Harjauca, aflata in apropiere de Manastirea Harbovat se afla la o distanta de 60 de km de orasul Chisinau, avand hramul Inaltarii Domnului.

Album foto Manastirea Harjauca

Harta zonala Manastirea Harjauca

Descriere Manastirea Harjauca

Lacasul de cult si-a inceput istoria in anul 1740 cand, potrivit legendelor, calugarii au cautat asezare langa un izvor ce se stia ca are puteri tamaduitoare. Astfel, acestia si-au facut adapost pe mosia ce apartinea boierului Niculita.

Cea dintai constructie a fost realizata din lemn si purta hramul Adormirea Maicii Domnului. Intregul ansamblu a luat nastere la inceputul secolului al XIX lea, undeva prin anii 30. In locul vechii biserici din lemn a fost ridicat un lacas din piatra cu hramul Inaltarea Domnului.

Alaturi de acesta s-a inaltat si o biserica de iarna, ce poarta numele de Biserica Sf. Spiridon. Aceasta a fost ridicata tot din piatra in perioada 1869-1872.

Spiridon Filipovici este cel care a ctitorit intregul complex, devenind mai apoi staret al manastirii, dezvoltand constant lacasul de cult. Datorita acestuia, in apropierea manastirii au fost construite si doua ateliere destinate fabricarii de caramizi si de ceramica, astfel, materiile pentru constructie au fost realizate chiar in incinta complexului. Cladirile sunt formate din caramida, tevile ce formeaza sistemul hidrologic fiind realizate din ceramica.

Datorita zonei in care a fost construita Manastirea Harjauca, inconjurata de mlastini, a fost necesara construirea unui sistem hidrologic si a unui drenaj. Treptat, aici au aparut si alte cladiri, precum biblioteca, trapeza si corpul de chilii.

Inca de la inceput existenta manastirii a fost tulburata. Navalirile tatare constante si revolutia bolsevica rusa au afectat lacasul de cult. Manastirea a fost devastata si inchisa pentru o perioada de timp.

In anul 1918, activitatea a fost reluata sub conducerea arhiepiscopului Nicodim al Husilor, cel ce urma la titlul de patriarh al Romaniei.

Manastirea a avut mai multe perioade in care a fost inchisa, spre a folosi drept scoala, orfelinat sau cazarma.

In anul 1947, din motive economice, s-a decis inchiderea inca o data a manastirii. In anii ce au urmat a fost folosita pe post de casa de odihna, in 1958 devenind sanatoriu.

Catapetesmele aurite, alaturi de icoane, carti si alte obiecte din averea manastireasca au fost distruse. Mormintele preotilor au fost si ele devastate, iar chiliile calugarilor au fost folosite pe post de saloane.

In prezent, se poate gasi aici marturia celor intamplate. Peretele din partea stanga a altarului a fost pastrat pana in timpurile noastre. Pe acesta au ramas marcate urmele care au fost lasate de sageti.

In anul 1993 manastirea si-a reluat activitatea, urmand ca in anul 2000 sa inceapa procesul de restaurare.

Prezentare video Manastirea Harjauca


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>