Manastirea Hodos – Bodrog

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul arad

 

Manastirea Hodos - Bodrog

Manastirea Hodos Bodrog se numara printre cele mai cunoscute lacasuri sfinte din regiunea vestica a tarii, fiind localizata intr-o zona pitoreasca de pe cursul inferior al Raului Mures, foarte aproape de Orasul Arad, la o distanta de aproximativ 15 km. Aceasta veche asezare sfanta este unul dintre putinele lacasuri din tara noastra care au avut o viata monahala neintrerupta.

Album Foto Manastirea Hodos – Bodrog – judetul Arad

Harta Zonala Manastirea Hodos – Bodrog – judetul Arad

Descriere Manastirea Hodos – Bodrog – judetul Arad

Legendele locului ne spun ca manastirea a fost ridicata de credinciosii din imprejurimi in punctul in care a fost decoperita Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, scoasa la iveala de sub pamant, de catre un taur, al carui cap inca se mai pastreaza si in prezent in interiorul lacasului.

Manastirea Hodos Bodrog a fost mentionata pentru prima data intr-un document oficial inca din anul 1177, in care se vorbeste si despre o obste de calugari greci instalati aici. Actuala biserica a manastirii a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, din caramida si piatra si infrumusetata cu o serie de picturi realizate in tehnica fresca in anul 1658, de catre Nicodim Diaconul, un cunoscut pictor al acelor timpuri. Arhitectura lacasului este inspirata din stilul bizantin, planul constructiei respectand modelul intalnit la majoritatea lacasurilor de cult ortodoxe, cu naos, pronaos si altar. Dintre cladirile vechi, ce apartineau primei biserici de aici s-au mai pastrat pana in prezent staretia, latura de nord a zidului de incinta care inconjura complexul si turnul clopotnita.

Complexul manastiresc Hodos Bodrog a fost restaurat in repetate randuri, insa niciodata nu a fost intrerupta aici viata monahala. In prezent, manastirea este un important centru spiritual, la care credinciosii fac an de an pelerinaje. La fiecare sarbatoare importanta se fac aici slujbe speciale si numeroase rugaciuni si molifte.

O zi importanta pentru crestini este ziua in care manastirea isi sarbatoreste hramul. In ziua Intrarii in Biserica a Maicii Domnului si in Vinerea Mare, de dinaintea Pastelui se desfasoara in fiecare an procesiunea Drumul Crucii, in timpul careia, sute de credinciosi, impreuna cu preotii si calugarii manastirii parcurg dus-intors un traseu de aproximativ 2 km, oprinduse la 14 cruci la care aprind lumanari si se roaga. Procesiunea simbolizeaza drmul pe care l-a parcurs Iisus Hristos pana pe Dealul Golgotei, facand 14 popasuri.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>