Manastirea Japca

lacas de cult manastiri republica moldova

 

Manastirea Japca

Manastirea Japca este o manastire de calugarite situata pe teritoriul Basarabiei, in localitatea Japca, aflata la o distanta de aproximativ 160 km in partea nordica a Chisinaului. Manastirea este foarte cunoscuta datorita faptului ca a fost singurul lacas sfant functional in perioada stapanirii sovietice in Republica Moldova.

Album foto Manastirea Japca

Harta zonala Manastirea Japca – Basarabia

Descriere Manastirea Japca

Cel mai impresionant aspect al acestei manastiri este amplasamentul acesteia, sub masivul unei stanci impadurite, in care se pastreaza si in prezent stravechea biserica rupestra, ce a stat la baza manastirii actuale.

Anul intemeierii Manastirii Japca nu este cunoscut cu certitudine. Aceasta a fost construita initial pe o stanca de piatra aflata in apropierea Nistrului, fondatorul constructiei fiind considerat un monah numit Izechiil sosit aici pe la sfarsitul secolului al XVII-lea. Acesta le-a propus localnicilor din Japca sa amplaseze lacasul sfant intr-o stanca din apropierea asezarii, intrucat nu isi permiteau sa ridice o biserica normala, din cauza deselor invazii ale tatarilor. In timp, au fost cioplite langa biserica propriu zisa chilii in care s-au stabilit de-a lungul vremii mai multi calugari. Ulterior a fost ridicata la poalele stancii si o biserica de lemn, acesteia fiindu-i adaugate in timp si un complex de chilii. In anul 1812, la Manastirea Japca se gaseau deja doua biserici de lemn si o clopotnita, amplasata deasupra turnului aflat la intrarea in incinta complexului. La inceput, Japca a avut statutul de schit, insa dupa toata aceasta evolutie prospera, va obtine de la mitropolitul Moldovei statulul de manastire, in secolul al XIX-lea, bisericile de lemn si clopotnita fiind reconstruite in piatra. Manastirea Japca se gaseste si in prezent pe amplasamentul pe care a fost ridicata initial, de-a lungul timpului fiind imbunatatite majoritatea constructiilor. Desi a avut destul de suferit in timpul regimului sovietic, a fost singura manastire din Moldova care nu a fost inchisa, in ciuda nenumaratelor incercari.

Primele cladiri ale manastirii au fost ridicate in prima jumatate a secolului al XIX-lea, la inceput fiind construite biserica de vara, clopotnita si chiliile. Pe la inceputul secolului XX, in locul bisericii de vara s-a ridicat o alta biserica noua, cu hramul la Inaltarea Sfintei Cruci, care domina prin masivitatea sa cea mai mare parte a curtii interioare a manastirii. Foarte interesant arata si biserica de iarna, Sfantul Mihail, ridicata in anul 1849.

In apropierea manastirii se gasesc cinci izvoare, a caror apa este considerata tamaduitoare, cel mai cunoscut dintre toate fiind Sfanta Maria. In imprejurimile manastirii se gasesc de asemenea o serie de obiective care atrag atentia turistilor veniti din toate colturile Moldovei cat si din Romania, Ucraina sau Rusia. Printre acestea se numara: Rezervatia Naturala Vascov, Rezervatia Naturala Valea Adanca sau Cetatea Soroca, asezata tot pe malul Nistrului.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>