Manastirea Lepsa – Vrancea

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul vrancea

 

Manastirea Lepsa

Manastirea Lepsa se numara printre cele mai cunoscute lacasuri sfinte din judetul Vrancea, fiind localizata in Statiunea Lepsa, din Comuna Tulnici. Aceasta este amplasata intr-un cadru natural incantator, intr-o zona pitoreasca de la poalele Muntilor Vrancei, pe malul Raului Putna.

Album foto Manastirea Lepsa


Harta zonala Manastirea Lepsa – Vrancea

Descriere Manastirea Lepsa

Manastirea Lepsa se afla foarte aproape de artera rutiera ce face legatura intre Statiunea Lepsa si Statiunea Soveja, la o distanta de aproximativ 75 km de orasul Focsani, pe drumul national DN2D.

Lacasul a fost ctitorit in anul 1774, de catre un calugar rus, pe nume Kipsa, care a ales acest loc datorita faptului ca era unul “ferit” de pericolele lumesti, unde calugarii de aici pot trai in tihna, in comuniune cu natura si cu cele sfinte. Initial, lacasul a fost ridicat ca un schit de lemn, care din nefericire a ars in urma unui incendiu in anul 1929, fiind reconstruit abia in anul 1936. Manastirea a cunoscut o lunga perioada de declin odata cu instalarea regimului comunist la putere, fiind folosita ca si depozit forestier, grajd pentru animale sau tabara scolara. Asezamantul monahal a fost in cele din urma desfiintat, urmand ca dupa caderea regimului comunist sa fie reintemeiat.

In prezent, ansamblul monahal din aceste tinuturi vrancene este una dintre principalele atractii turistice ale Statiunii Lepsa, in incinta sa gasindu-se si vechiul Schit Lepsa, refacut dintr-o temelie de piatra si pereti din lemn si inscris incepand cu anul 2010 pe Lista Monumentelor Istorice Nationale. Aceasta manastire a devenit un lacas sfant de maici incepand cu anul 1952 si isi serbeaza hramul in ziua Nasterii Maicii Domnului, zi in care numerosi credinciosi vin si se roaga aici, la Icoana Sfantului Nicolae, care este considerata Facatoare de Minuni, fiind una dintre putinele icoane care au ramas neatinse in urma incendiului din anul 1929.

Avand in vedere ca Statiunea Lepsa, in care se gaseste aceasta manastire, este o locatie mai retrasa si mai linistita comparativ cu alte destinatii de vacanta, cum ar fi cele de pe Valea Prahovei, ar putea fi o buna alternativa pentru cateva zile linistite, petrecute in inima naturii, intr-un peisaj de poveste.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>