Manastirea Maria Radna – Lipova

basilica basilica maria radna basilici lacas de cult lipova manastiri

 

Manastirea si biserica de pelerinaj “Maria Radna” a fost ridicata in mai multe etape. Inceputurile acestui sfant lacas se leaga de ordinul calugarilor romano-catolici franciscani, care au intemeiat-o in jurul anului 1551. Biserica, inceputa in anul 1756 si finalizata 26 de ani mai tarziu, se remarca prin altarul de marmura de Carrara pe care este asezata icoana Sf.Maria. În spatele acesteia poate fi admirata lucrarea lui I.Roskovics, Buna Vestire.

Album Foto Manastirea Maria Radna – Lipova

Harta Zonala Manastirea Maria Radna – Lipova

Descriere Manastirea Maria Radna – Lipova
Manastirea Maria Radna este un vechi loc de pelerinaj inca de pe vremea cand prima biserica a fost construita(anul 1520). Turcii au distrus-o in jurul anului 1551. S-a construit o noua biserica pe locul actualei biserici. in anul 1695, sultanul Mustafa a asediat Lipova. Trece Muresul in Radna, incendiaza biserica, arde pana la temelie. Singurul obiect care nu a ars a fost icoana Maicii Domnului. Icoana aceasta a fost donata manastirii de Gh. Vichnasos, care a cumparat-o de la un italian. Pe peretele din dreapta in interiorul actualei biserici se afla fixata o piatra in care se vede urma unei potcoave de cal, caci sultanul a intrat calare in biserica. Piatra a fost recuperata si fixata pe peretele constructiei noi a manastirii Maria Radna de astazi. Dupa plecarea turcilor se construieste biserica noua, iar in 1722 biserica se mareste.
In 1756, la 7 iunie, s-a pus piatra de temelie a actualei biserici, care se termina de construit in 1732. Serviciul divin se face in interiorul bisericii din 1767, cand nu era terminat exteriorul, iar turnurile noi s-au inaltat pe cele vechi cu inca 31 m.
Partea de nord a manastirii a fost construita in 1743-1747. partea de sud-est – in 1823-1826. la 25 aprilie 1768, seara la orele 6, aici a sosit printul Iosif, mostenitorul tronului, cu o mare suita.
La 9 aprilie 1820, cardinalul Alexandru Rudnay, arhiepiscop de Estergom, a consacrat aceasta biserica. Cladirea manastirii de langa vechea biserica a fost ridicata in mai multe etape si adausurile interioare si exterioare se termina in 1824. La 6 septembrie 1903, la ora 10, biserica si manastirea au fost vizitate de catre Franz Ferdinand.
Trebuie facuta o distinctie intre biserica si manastire. Manastirea inseamna partea de vest, cea de nord-vest si cea de sud-vest, construite pe 3 parti in jurul curtii. casino online Are 3 nivele si pivnita. in ea este caminul-spital de boli cronice din zilele noastre.
Biserica este lacasul de cult denumit Maria Radna.
In perioada 1959-1961 se repara exteriorul. In 1971 se renoveaza si se completeaza picturile pe portiunile degradate. Inceputurile manastirii dateaza din a doua parte a sec. al XVI-lea, din timpul cand o seama de calugari franciscani au venit din Bosnia. Manastirea este de rit catolic.
La poarta principala de la intrare este afisat pe perete in limbile romana, maghiara si germana, urmatorul text:
Basilica Minor Maria Rdna
1. Infiintarea Manastirii Franciscane la Lipova in 1325
2. Ridicarea capelei in viile Radnei 1520
3. Reinfiintarea Manastirii Franciscane la Radna 1626
4. Procurarea icoanei Maicii Domnului 1668
5. Salvarea icoanei din incendiul bisericii in 1695, inainte de a fi manastire, adica de a avea cladirile din jurul curtii
6. Sfintirea bisericii prin episcopal Engl 1737
7. Consacrarea bisericii prin arhiepiscopul Rudnay 1820
8. Basilica papala Maica Harurilor”

Un preot anonim traduce, dupa o brosura aparuta in 1910, Istoria Manastirii Radna.
Regele Ungariei, Ludovic cel Mare, a fondat o biserica si chiliile manastirii la Lipova si le-a incredintat calugarilor din ordinul Sf. Francisc.
Dupa ocuparea Lipovei de catre turci in 1551, calugarii s-au refugiat peste Mures la Radna, unde Si-au zidit o capela mica pe panta ramificata a unei prelungiri a muntilor Zarandului spre Mures, iar in vale si-au cladit o casuta, ca sa fie in mijlocul credinciosilor asezati pe aceste locuri.
Acesti calugari au avut foarte mult de suferit din cauza prigonirii suferite din partea turcilor, au fost persecutati, chinuiti, pedepsiti, iar capela si casuta lor nimicite. Pe unul din calugari, anume Plumbo Ioan, l-au luat chiar din biserica, de la serviciul liturgic si l-au dus in fata tribunalului turcesc, pentru ca a indraznit sa slujeasca pentru credinciosi. Odajdiile acestor calugari-preoii erau de culoare verde si se pastreaza si azi, in manastire Prin anul 1668, un credincios, Virchnassa Gh., de 80 de ani, a asezat in mica bisericuta din Radna o icoana a Sf. Maria, icoana facatoare de minuni pe care credinciosii au pastrat-o.
In anul 1695, turcii au jefuit din nou mica bisericuta, apoi au incendiat-o, arzand in intregime cu tot ce era in ea. Singurul obiect care nu a ars a fost icoana Maicii Domnului, pe care au gasit-o in cenusa inca arzand. Icoana a ramas intreaga, fara nici o urma de foc sau arsuri, cu toate ca este vopsita pe hartie simpla. S-a inchis totusi putin la culoare din cauza fumului. Se poate observa si astazi aceasta. Credinciosii, cu adanca pietate si afectiune, au scos dintre ruine si cenusa aceasta icoana si au pastrat-o in mare cinste.
Tot atunci s-au mai petrecut doua intamplari miraculoase. in timpul incendiului, cu toate ca era un timp linistit, fara vant, sindrilele aprinse zburau ca luate de uragan peste Mures, la Lipova, in tabara turceasca, aprinzandu-le mantiile lor largi, incat multi turci au murit arsi de vii. Incendiul din tabara turceasca de la Lipova, din vremea aceea, n-a putut fi stins pana ce turcii, in spaima lor, nu au ucis pe cel ce a incendiat bisericuta. Al doilea caz semnificativ s-a petrecut cand turcii, voind sa jefuiasca biserica, au dat navala, sa patrunda in ea, dar copita unui cal a patruns si s-a adancit intr-un bolovan de piatra ca si cand s-ar fi lipit acolo. Aceasta urma a potcoavei calului se vede si astazi, iar bolovanul se afla zidit in peretele din dreapta naosului.
Vestea acestor intamplari miraculoase s-a raspandit repede in popor si credinciosii au venit in pelerinaje nesfarsite, de la mari departari, sa se roage si sa se inchine in fata icoanei miraculoase, pe care au inceput sa o impodobeasca cu aur si pietre pretioase. Una dintre aceste podoabe era o brosa ce stralucea pe icoana. De aceasta se leaga o noua intamplare miraculoasa:
O fata a dorit sa aiba aceasta bijuterie si, intr-o noapte, impreuna cu o prietena, a fortat usa bisericii si a voit sa ia brosa de pe icoana. Imediat ce si-a intins mana aceasta a ramas intepenita si nu si-a mai putut-o retrage, n-a putut sa strige si sa se coboare de la altarul unde era icoana. Prietena ei, inspaimantata, a inceput sa planga si sa tipe, alergand dupa ajutor. Repede s-a adunat multime de oameni in biserica si au vazut ingroziti figura intepenita si inspaimantata a fetei. Nu au putut-o ajuta pana cand nu s-au rugat toti in genunchi, cerand indurare Sf. Fecioare si iertare pentru fapta. Abia atunci a scapat fata. Aceasta intamplare, care a avut multe sute de martori, a facut sa creasca si mai mult venerarea sfintei icoane.
In 1718, tara intreaga s-a eliberat de sub turci si, o data cu aceasta, si Radna care de atunci va deveni un centru de pelerinaj, facator de miraculoase vindecari.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>