Manastirea Moisei – Maramures

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul maramures

 

Manastirea Moisei

Manastirea Moisei, cunoscuta si sub numele de Manastirea Izvorul Negru este una dintre cele mai cunoscute lacasuri de cult ortodoxe de pe plaiurile maramuresene, fiind asezata intr-o zona pitoreasca, in Localitatea Moisei, la o distanta de aproximativ 13 km de Viseul de Sus si in jur de 10 km de Borsa, foarte aproape de drumul national DN18.

Album foto Manastirea Moisei

Harta zonala Manastirea Moisei – Maramures

Descriere Manastirea Moisei

Manastirea Moisei este o manastire de calugari, care si-au dedicat intreaga viata divinitatii, ducand aici un trai linistit in comuniune cu natura si cu cele sfinte. Primul asezamant monahal a fost ridicat in jurul anului 1599, dupa cum reise dintr-o inscriptie ce se gaseste pe unul dintre peretii lacasului. Dupa spusele localnicilor, se pare ca acest lacas a fost ridicat de doi crestini, sot si sotie, Moise si Dochia Coman, in memoria fiului lor, care a plecat in Basarabia pentru a-si gasi o sotie. Soarta a facut ca acesta sa revina insa dupa cativa ani, dand din intamplare peste acest lacas, pradat si distrus intre timp de tatari. Calugarit la Manastirea Putna, fiul celor doi s-a lasat convins pana la urma sa ramana in satul din care a plecat, punand bazele unui intreg asezamant monahal, in jurul manastirii deja existente. In prezent, asezamantul monahal de la Manastirea Moisei este alcatuit din vechea biserica de lemn, biserica noua, zidita din caramida, un altar de vara, staretia si celelalte cladiri in care locuiesc calugarii.

Biserica cea veche, sfintita pentru prima data in anul 1672, a suferit in timp mai multe transformari, fiind restaurata in jurul anului 1928 si mai apoi in anul 1972, cand au fost schimbate turla bisericii si acoperisul. Acest lacas are dimensiuni reduse, fiind construit din lemn, pe o fundatie de piatra. Pridvorul sau deschis este sustinut de mai multe coloane de lemn, iar deasupra pronaosului se ridica o turla, decorata cu doua ferestre. Interiorul lacasului este deosebit, aici gasindu-se si in prezent picturile realizate pe panza, inca din anul 1871. Biserica noua de la Moisei a fost ridicata intre anii 1910 – 1911, fiind un superb lacas, cu o arhitectura inspirata din stilul neoclasic. Manastirea a fost construita din caramida si piatra, cel mai interesant aspect fiind reprezentat de turla, inalta de aproximativ 35 metri. Interiorul bisericii a fost pictat in tehnica fresca, intre anii 1982 – 1985, icoanele infatisand scene si chipuri biblice, precum: Adormirea Maicii Domnului, Cei Doisprezece Apostoli sau Judecata de Apoi.

Intregul ansamblu monahal este impresionant, fiind inconjurat de peisaje incantatoare, dominate de culmile deluroase si masivele montane ale Muntilor Rodnei, ce se ridica semeti in zare. La intrarea in complexul monahal, vizitatorii sunt in prezent intampinati de o poarta imensa, ridicata intre anii 2008 – 2011, si de un zid de piatra, ce inconjara incinta intregului ansamblu.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. vladescu ctin
    2011-11-07
    19:55:49

    am fost in zona am vazut monumentul celor omorati in 1944,dar de manastire nu stiam.daca timpul si finantele ne vor permite o avem trecuta pe agenda

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>