Manastirea Moldovita

lacas de cult manastiri moldovita vatra moldovitei

 

Manastirea Moldovita

Pe langa faptul ca reprezinta una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din intreaga regiune a Bucovinei, Manastirea Moldovita este in acelasi timp o asezare monahala cu un bogat trecut istoric, ce dainuie pe pitorestile plaiuri moldovenesti de sute de ani. Lacasul este amplasat in Localitatea Vatra Moldovitei, la o distanta de aproximativ 4 km de Localitatea Moldovita.

Album foto Manastirea Moldovita

Harta zonala Manastirea Moldovita

Descriere Manastirea Moldovita

Manastirea Moldovita isi merita cu adevarat renumele dobandit in timp, fiind inscrisa pe lista frumoaselor lacasuri de cult pictate din Bucovina si reprezentand de asemenea un obiectiv cultural al patrimoniului mondial UNESCO.

Desi nu se cunosc date precise in ceea ce priveste originea lacasului, traditia locala spune ca prima asezare sfanta ce a existat pe locul actual al Manastirii Moldovita ar fi datat inca din timpul voievozilor musatini. Ceea ce se stie cu exactitate este ca domeniul manastiresc al lacasului a fost intregit sub domnia lui Alexandru cel Bun, in jurul anului 1410. In perioada domniei sale, lacasul a cunoscut o perioada infloritoare, aici functionand un important centru cultural, unde erau pastrate cele mai importante manuscrise si carti bisericesti din secolul al XV-lea. Pe la sfarsitul secolului al XV-lea, biserica manastirii a fost ruinata in urma unei alunecari de teren. De altfel, ruinele ce au mai rezistat in timp se mai pot observa si astazi in imediata vecinatate a actualei manastiri. Cel care a dus mai departe istoria Manastirii Moldovita a fost fiul lui Stefan cel Mare, voievodul Petru Rares, care a pus bazele actualei biserici a Manastirii Moldovita, in anul 1532, inchinandu-i Hramul Buna Vestire. Tot in vremea lui Petru Rares, biserica a capatat aspectul unei mici fortarete, fiind inconjurata de ziduri si tunuri de aparare.

Inca de la ridicarea sa pe plaiurile pitoresti din imprejurimile Raului Moldovita, manastirea a jucat un rol foarte important, din acest punct de la poalele Carpatilor Moldo-Transilvaneni, fiind posibila supravegherea intregii zone. De altfel, chiar traditia locala spune ca in vremuri indelungate, staretul manastirii era cel care se ocupa de indrumarea unei mici organizatii militare ce supraveghea toate satele de razesi de pe Valea Moldovitei.

La fel cum s-a intamplat cu majoritatea lacasurilor de cult de pe aceste meleaguri moldovenesti, si Manastirea Moldovita a avut parte de o istorie zbuciumata, in anul 1785 fiind chiar desfiintata. Activitatea monahala a fost reluata aici abia dupa anul 1932, manastirea fiind restaurata in perioada anilor 1954 – 1960.

In ceea ce priveste arhitectura Manastirii Moldovita, aceasta se remarca prin originalitate. Constructia se face remarcata prin elemente arhitectonice diferite de cele prezente la majoritatea lacasurilor culte din regiune. Este prezent aici pridvorul deschis, decorat cu cinci arcade sculptate foarte frumos, in stil moldovenesc. La intrarea in urmatoarea incapere a bisericii; pronaosul, se remarca un portal gotic, sculptat in piatra, alaturi de o usa imensa, din lemn de stejar. Un alt aspect incantator al lacaului este pictura interioara, realizata in mod traditional, ce infatiseaza scene si personaje biblice: Rastignirea, Cina cea de taina sau Coborarea de pe cruce. Mult mai veche decat pictura interioara este cea exterioara, despre care cunoscatorii spun ca se aseamana cu cea de la Manastirea Humor. Frescele exterioare de la Manastirea Moldovita dateaza inca in anul 1537 si se caracterizeaza printr-o bogatie cromatica ce incanta ochii, dar si printr-o complexitate a imaginilor si scenelor infatisate.

Ansamblul monahal al Manastirii Moldovita cuprinde si un muzeu in care sunt pastrate manuscrise si alte documente importante din punct de vedere cultural. Pe langa Manastirea Moldovita, turistii ajunsi in aceasta zona a Bucovinei au posibilitatea de a vizita si alte atractii renumite, precum: Muzeul de Oua Incondeiate – Lucia Condrea, Manastirea Humor, Manastirea Voronet, Manastirea Sucevita sau Manastirea Arbore.

Prezentare video Manastirea Moldovita


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. any
  2011-01-09
  20:26:11

  La 5 km de Manastirea Moldovita se afla un obiectiv turistic unic in lume prin valoarea exceptionala a exponatelor:Muzeul International al Oualor,,Lucia Condrea"-Moldovita-Bucovina.Merita cu adevarat vazut,obiectivele turistice din zona nu se rezuma numai la manastiri!!!

   
 2. Florin Morosan
  2010-08-10
  11:25:31

  Ar trebui specificat faptul ca manastirea se afla in localitatea VATRA MOLDOVITEI, nu in Moldovita, cum reiese din nume. Sunt multi care trec si se duc la Moldovita. NU aveti ce cauta la Moldovita. Manastirea este in VATRA MOLDOVITEI.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>